Zoeken

The Children Of Huang Shi

  • Cinevision.be/nl quoteert The Children Of Huang Shi met een 4/5
  • Regisseur: Roger Spottiswoode
  • Cast: Jonathan Rhys-Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-Fat
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 03-09-2008
  • DVD: 17-12-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Children Of Huang Shi"

Een film gebaseerd op waargebeurde feiten die om en bij de twee uur duurt… Waar hebben we dat nog gehoord? Inderdaad, en zo goed als elke keer was de teleurstelling navenant. Niet zo bij deze film!

Wanneer Japan Mantsjoerije binnenvalt, wil journalist George Hogg er als de kippen bij zijn om een primeur te kunnen meepikken. De zaken draaien enigszins anders uit en in volle Tweede Chinees-Japanse oorlog zit de jongeman vast in een vreemd land, zonder grondige kennis van de taal en met heel wat onvoorziene obstakels die oorlogen wel eens vaker met zich meebrengen. Als welopgevoede Engelsman belandt hij immers in een weeshuis vol kleine Chineesjes. Hij zoekt zijn weg tussen communistische rebellen, idealistische maar vooral nuchtere hulpverleners en sjacheraars allerhande, maar geeft vooral zin aan zijn eigen leven, op een manier die hem tot nog toe onbekend was.

Deze film houdt het midden tussen de rauwe oorlogsdynamiek van ‘La Condition Humaine’ van Malraux, de moeilijke relatie tussen man en vrouw van ‘The Painted Veil’ en de onvervalste Chinese feel good van ‘25 Kids And 1 Dad’. Jonathan Rhys-Meyers vertolkt aanvankelijk een onbeholpen westerling, maar groeit gestaag uit zijn personage en zet met veel diepgang een onvervalste avonturier neer die ontdekt wat verantwoordelijkheid betekent. Chow Yun-Fat als rebel met een voorkeur voor explosieven, uitmuntend in een kleinere rol deze keer, en de ravissante Radha Mitchell die beide heren met de voeten op de grond houdt maar ze evenzeer het hoofd op hol durft te jagen, zorgen voor afwisseling, net als Michelle Yeoh die munt hoopte te slaan uit de situatie maar uiteindelijk het zwaarste offer moet brengen. Het levendige contrast tussen de aangrijpende oorlogstaferelen en de kleine dagelijkse probleempjes in de beschermende omgeving van het weeshuis zorgen voor een mooi evenwicht. De bewonderenswaardige vertolkingen van voornoemde acteurs, maar ook van al die jonge kinderen, maken deze film op zich al meer dan de moeite waard.

Daarbovenop wijst regisseur Spottiswoode in deze flinke brok geschiedenis fijntjes op de paradox tussen toeval en de betekenis van elke willekeurige ontmoeting, de dictatuur van wie het meeste geld bezit en de fundamentele onrechtvaardigheid van het leven. Al doet hij dat zonder al te veel de nadruk te leggen op de mensoverstijgende heroïek van het hoofdpersonage en laat hij niet na om rustpauzes in te bedden met adembenemende landschappen. Het moet gezegd: deze film bevat veel meer inhoud dan je op het eerste gezicht zou verwachten en verdient daarvoor alle lof.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray