Zoeken

High Society

  • Cinevision.be/nl quoteert High Society met een 3/5
  • Regisseur: Charles Walters
  • Cast: Grace Kelly, Bing Crosby, Frank Sinatra
  • Genre: Musical
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-10-2010
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "High Society"

Er wordt tussen filmpot en cinefiele pint al eens geklaagd dat Hollywood de inspiratie kwijt is en veel te vaak zijn heil zoekt in remakes. Een verdedigbaar punt, maar een nieuw verschijnsel is die remakekoorts geenszins. Getuige daarvan deze ‘High Society’, een musical uit 1956 die eigenlijk een nieuwe versie is van George Cukors meesterwerk ‘The Philadelphia Story’ uit 1941, dat op zijn beurt dan weer gebaseerd was op het gelijknamige toneelstuk van Philip Barry uit 1938.

De remake speelt zich niet af in Philadelphia, maar op Rhode Island. Grace Kelly vertolkt de rol van de rijke Tracy Lord, die gescheiden is van de jazzmuzikant C.K. Dexter Haven (Bing Crosby) die nog steeds verliefd is op haar, en voor het toevallig gemak op een landhuis woont dat aan dat van Tracy grenst. Zelf staat Tracy op het punt te huwen met (de ietwat saaie) George Kittredge (John Lund). Spy Magazine besluit om het huwelijk van Tracy en George te coveren en stuurt reporter Mike Connor (Frank Sinatra) en een fotografe (Celeste Holm) naar het landgoed van Tracy. Wanneer Tracy in de ban raakt van de olijke Mike, wordt de cupidosituatie er zowaar nog gecompliceerder door...

‘High Society’ mag dan aangenaam kijkvoer zijn, Cukors versie (met gouden vertolkingen van Katharine Hepburn, Cary Grant en James Stewart) wordt niet geëvenaard. Al heeft dat uiteraard ook veel te maken met het feit dat deze versie is omgetoverd in een musical, en het eigenlijke verhaal meermaals wordt onderbroken om iedereen zijn swingend zangmoment in de zon te geven. Waardoor de aanvankelijke bijtende ondertoon van het scenario zo goed als volledig door de suikermolen is gehaald.

Geen slecht woord over de muziek trouwens, daar de score is verzorgd door legende Cole Porter, van wie negen nummers in de film zijn verwerkt. Het resultaat is een soundtrack die een hele tijd de hitparade domineerde en evergreens opleverde als ‘True Love’ (gezongen door Kelly en Crosby, die voor dit nummer elk een platinaplaat kregen), ‘Well, Did You Evah’ (gezongen door Crosby en Sinatra) en ‘You’re Sensational’ (een klassieker voor Sinatra). Ook van de partij (zowel op de soundtrack als in de film zelf) is Louis Armstrong, en ook hij laat (samen met zijn begeleidingsgroep) meermaals van zich horen. De kaart van glitter en glans die MGM trok bleek alvast een echte aas te zijn, want ‘High Society’ groeide uit tot een van de grootste kassuccessen van 1956.

Dé reden waarom ‘High Society’ echter in de filmgeschiedenisboeken vermeld staat, is omdat dit de laatste film is van Grace Kelly. Tijdens de opnames was ze al verloofd met prins Rainier van Monaco (de verlovingsring die ze in de film draagt is de echte ring die ze van hem kreeg), en bijna meteen daarna kuste ze Hollywood vaarwel om in Monaco een adellijk leven te gaan leiden. Indien Elizabeth Taylor (de eerste keus van de producenten voor de rol van Tracy Lord) beschikbaar was geweest, dan had Kelly het licht in Hollywood uitgedaan met het ook in 1956 uitgebrachte ‘The Swan’ waarin ze zowaar een Europese prinses vertolkte. Getuige Kelly’s ravissante verschijning in ‘High Society’ zijn we er alvast niet rouwig om dat Taylor niet beschikbaar bleek. Want zelfs al is dit geenszins Kelly’s beste film, dit is een meer dan waardig afscheid voor deze voormalige grande dame van Hollywoods gouden jaren vijftig.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray