Zoeken

Samson & Delilah

  • Cinevision.be/nl quoteert Samson & Delilah met een 4/5
  • Regisseur: Warwick Thornton
  • Cast: Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Napanangka Gibson
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Samson & Delilah"

Australisch cineast Warwick Thornton sleepte vorig jaar met ‘Samson & Delilah’ de Caméra d’Or in de wacht, een prijs die het filmfestival van Cannes jaarlijks uitreikt aan de beste debuutfilm die in één van de diverse (neven)secties wordt voorgesteld. En die eerder al werd gewonnen door Jaco van Dormael (‘Toto Le Héros’), Miranda July (‘Me And You And Everyone We Know’) en Steve McQueen (‘Hunger’) - om er slechts enkele te noemen. Een fraai gezelschap, waartussen de Aussie met opgeheven hoofd mag plaatsnemen. Zijn eersteling is immers een film die in de kleren kruipt.

Samson en Delilah wonen in een veraf gelegen Aboriginalsgemeenschap in de stikhete woestijn in het midden van Australië. Het leven bestaat er uit een cyclus van eindeloze herhalingen, de dagen sluipen voorbij zonder dat er ook maar iets verandert en niemand lijkt zich er druk over te maken. Wanneer de twee door onheil worden getroffen (Samson wordt na een woede-eruptie zelf in elkaar gemept, Delilah wordt door de andere oude vrouwen in haar commune met de schuldvinger gewezen na het overlijden van haar grootmoeder), gaan ze samen op de vlucht. Maar het leven buiten de gemeenschap is, zoals ze aan den lijve zullen ondervinden, ook bikkelhard. Samson raakt hoe langer hoe meer verslaafd aan benzinesnuiven, terwijl het water Delilah aan de lippen komt wanneer ze zonder resultaat doorheen de stad kuiert in de hoop één van haar zelfgemaakte schilderijtjes te verpatsen.

Wanneer je 100 minuten lang je lens richt op twee hoofdfiguren die gedurende die tijd hoop en al twee woorden tegen elkaar zeggen, sta je als regisseur voor een uitdagende karwei het zaakje beklijvend te houden. Schaars met dialogen is ‘Samson & Delilah’ een film die het grotendeels moet hebben van de lichaamstaal van de puik gecaste hoofdacteurs, de debutanten Rowan McNamara en Marissa Gibson. Dat levert mooie, zelfs aandoenlijke scènes op, zoals het steentjes gooien waarmee Samson Delilah’s aandacht poogt te trekken en het matraswerpen waarmee zij te verstaan geeft niet gediend te zijn met zijn avances.

Het is verder geen toeval dat de hoofdkarakters Samson en Delilah heten, verwijzend naar de Bijbelse parabel, waarin de tweede vrouw van Filistijnenleider Samson diens zeven haarvlechten liet afknippen en hem alzo al zijn kracht ontnam. Als je weet dat het scheren van de kruin in de Aboriginalcultuur een teken van rouw is, heb je de metafoor meteen doorzien. Delilah doet het wanneer haar opoe het leven heeft gelaten, Samson wanneer hij denkt dat hij Delilah voorgoed kwijt is. Het heengaan/afscheid van een geliefde symboliseert dat verlies van kracht, van hoop in het leven. Waar de Delilah uit het Heilige Schrift echter Samsons ondergang werd, betekent ze in dit verhaal zijn redding. De ‘True Love’ die op de inlay onder de titel staat, beklemtoont dat. Ze zijn elkaars houvast in een bestaan dat er nog steeds even uitzichtloos uitziet.

Dat klinkt misschien allemaal nogal somber, maar toch is ‘Samson & Delilah’ geen deprimerende prent - al moet je wél tegen een emotioneel stootje kunnen. Thornton vangt het drama van de protagonisten niettemin op met wrange humor, én door te focussen op het zich origineel ontspinnende liefdesverhaal weet deze sociale aanklacht écht te ontroeren en tevens een subtiel, maar onmogelijk mis te begrijpen punt te maken. De motor zijn de hoofdpersonages. Het is evenmin toevallig dus dat de film hun namen in zijn titel draagt. Een mokerslagdrama, dat door een uitstekende dosering van véritédrama en humor een plaats in de hartkamer opeist.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray