Zoeken

Eastbound And Down, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Eastbound And Down, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Jody Hill
  • Cast: Danny McBride, Katy Mixon, John Hawkes, Andrew Daly
  • Genre: Komedie
  • Duur: 168 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Eastbound And Down, seizoen 1"

Waarom verpanden we ons hart toch zo aan film/tv-karakters die we in het echte leven liever niet in onze omgeving hebben? Het is een vraag waar zelfs Freud zijn psychoanalytische tanden op zou stukbijten. In geen miljoen jaar zouden wij immers bevriend willen zijn met ‘Eastbound & Down’-protagonist Kenny Powers, maar de manier waarop acteur Danny McBride de egocentrische, white-trash bullebak neerpoot, werkt zó aanstekelijk op zowel lach- als hartspieren dat je net wél zoveel mogelijk schermtijd met hem wil doorbrengen.

Het eerste seizoen van deze door Will Ferrell en Adam McKay (vaak Ferrells partner-in-crime bij diens stupide pelliculeprojecten) moet het echter, en gelukkig maar, meer van kwaliteit dan van kwantiteit hebben. Met zes episodes en een totale speelduur van nog geen drie uur kan je immers niet van een lange zit gewag maken, maar elke minuut daarvan riskeer je wel een lachbreuk op te lopen – tenminste, wie zijn humor het liefst vulgair, brutaal en zonder compromissen geserveerd krijgt. Om Powers te typeren volstaat het om één van zijn meer diepzinnige uitspraken te quoten: “If at first you don’t succeed, then maybe you just suck!” Nu reeds aan het lachen? Dan heb je het hem nog niet eens horen zeggen!

Je begrijpt wel waar Kenny’s neerbuigende aard vandaan komt. Als voormalig Major League-pitcher had hij alles wat zijn hart verlangde: roem, reclamedeals en een serie vette bonussen die hem een hoge levensstandaard opleverden. Maar zijn economische model bleek niet waterdicht (hij gooide het geld over de balk) en door zijn ongezonde levensstijl is hij ook nog eens zijn snelle worp (zijn arm like a cannon, zoals hij het zelf zegt) kwijtgespeeld. De has-been ziet zich genoodzaakt terug te keren naar zijn heimat, waar hij bij zijn broer en diens gezin intrekt en een baantje als sportleraar aanvaardt. Dat hij niet meteen over de geschikte pedagogische vaardigheden beschikt om voor een klas te staan (hij geeft zijn pupillen een vrijgeleide om een leerling, die iets kwalijks over zijn sportverleden durft zeggen, te pesten), speelt daarbij geen enkele rol.

Zo beschikt hij tevens over geen greintje sociale vaardigheid. Waar hij ook gaat, zorgt hij met zijn lompe, onuitstaanbare gedrag voor heibel. Zo maakt hij avances naar zijn vroegere schoolliefje, ook al is die nu verloofd met het schoolhoofd. Is Kenny in staat om haar weer voor zich te winnen? Met oneliners als “the fastest way to a woman’s heart is through her bra” bewijst hij zich niet meteen een topcharmeur. Bovendien is de ex-atleet er rotsvast van overtuigd dat hij zijn baseballcarrière terug nieuw leven kan inblazen – al is hij de enige. Maar net omdat hij dat denkt, waant hij zich nog altijd de ster van weleer.

Dé ster is evenwel hoofdrolspeler Danny McBride, een acteur die je op zijn best kent van bijrollen in onder meer ‘Pineapple Express’, ‘The Heartbreak Kid’ en ‘Land Of The Lost’. Dat hij ooit een volwaardige leading role voor zijn rekening zou mogen nemen, viel te verwachten, en hij vult die met verve in. ‘Eastbound & Down’-bedenker Jody Hill slaagt er bovendien in om zijn hoofdfiguur zodanig te schetsen dat je er zowel antipathie, empathie en zelfs sympathie voor koestert. Dat lijkt makkelijk, maar gezien de beperkte speelduur en het feit dat er om de zoveel tijd grappen moeten worden gescoord (het blijft in de eerste plaats een sitcom), is dat een heuse prestatie, die je eigenlijk evengoed op het conto van McBride mag schrijven. Zijn uitstraling resulteert in één van onze favoriete tv-persona’s, en bij uitbreiding tv-series, van het jaar. HBO is, alweer, fucking in!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray