Zoeken

Benidorm, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Benidorm, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Eddy Asselberghs
  • Cast: Johny Voners, Janine Bisschops, Yvonne Verbeeck
  • Genre: Komedie
  • Duur: 325 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-10-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Benidorm, seizoen 1"

Dat de lijn tussen VTM-komedieseries en blijspelen op de bühne in de jaren ’90 klein was, werd reeds bewezen met Ruud De Ridder-franchises als ‘Bompa’, ‘Drie Mannen Onder Eén Dak’ en ‘Chez Bompa Lawijt’ – stuk voor stuk reeksen die in het Echt Antwaarps Theater niet misstaan zouden hebben (van debuutstuk ‘Wat Doen We Met Bompa?’ is de populaire Luc Philips-sitcom overigens afgeleid). Ook bij andere komische series die de toen nog in volle groei zijnde commerciële zender programmeerde kon je soms de toneelplanken horen kraken. Bij ‘Benidorm’ bijvoorbeeld.

Onlogisch bleek dat in dit geval ook niet te zijn. Zo is dit door acteur Eddy Asselberghs (‘Wittekerke’-fans kennen hem mogelijk nog als cafébaas Marcel, een rol die hij zeven jaar lang voor zijn rekening nam) geconcipieerde humorfeuilleton namelijk een buisbewerking van diens eigen succesvolle theaterklucht ‘We Gaan Naar Benidorm’, waarmee het Fakkeltheater in de jaren ’80 de volle zalen aaneen reeg. Voor toenmalig koppel Johny Voners en Janine Bisschops, die ook op de bühne de hoofdrollen vertolkten, bood het eindelijk een geschikte gelegenheid om samen ook eens in een tv-project te spelen. Ook al verklaarden ze achteraf zo malcontent te zijn over het – naar eigen zeggen archislechte – eindresultaat dat het spijtsentiment zich nog jarenlang meester van hen maakte. Ze begrepen zelfs niet dat VTM het tweede seizoen ooit nog op antenne liet komen.

In het licht van de (sitcom)geschiedenis is deze uitspraak niettemin schromelijk overdreven. Sterke tv kan je ‘Benidorm’ onmogelijk noemen, maar als je het naast de eerder aangehaalde Ruud De Ridder-vehikels of een zogezegde Vlaamse klassieker als ‘F.C. De Kampioenen’ plaatst, dan zie je op papier weinig verschillen. Zoals vaker bij een naar een televisieformat vertaalde deurenkomedie gaat het om uitvergrote karakters met dito karaktertrekken en speelt de interactie tegen een wederkerend en liefst herkenbaar decor (en wat is er voor een (oudere) Vlaming nu meer herkenbaar dan Benidorm als een reeks een vakantiegevoel moet uitstralen?).

Centraal in deze uit 1990 stammende serie staan Angele (Bisschops) en Gaston (Voners). Om eens een jaar verlost te zijn van het wisselvallige Belgische klimaat heeft Angele haar man er eindelijk van kunnen overtuigen om op reis naar warmteparadijs Benidorm te gaan. Bij aankomst blijken een aantal zaken echter niet helemaal in orde te zijn met het hotel. Bovendien is Angele vergeten om zich in te smeren met een zonnebrandcrème, waardoor ze vuurrood verbrand de rest van haar vakantie uit de stralende Laura moet blijven. Gaston is echter niet van plan om zijn vrouw  24/7 te vergezellen op de hotelkamer. Terwijl zij door een domme vergetelheid aan handen en voeten gebonden is, besluit haar man de bloemetjes buiten te zetten met enkele Nederlandse toeristen, maar daar kan zij niet echt mee lachen. Je merkt: de problemen van Angele en Gaston zijn die van elk ander.

Op zich is het niet moeilijk om enigszins geamuseerd naar ‘Benidorm’ te kijken. Tussen Johny Voners en Janine Bisschops heerst er, zoals je kan verwachten, een perfecte chemie en anno 2010 biedt een nevencast die bestaat uit de onverwoestbare Yvonne Verbeeck en charmezangers als Jo Leemans en Tony Bell een heerlijke cultmeerwaarde. De dertien episodes van de eerste reeks die deze box bevat, bieden kortom ideaal vermaak voor wie aan pakweg ‘Bompa’, ‘Drie Mannen Onder Eén Dak’, ‘Slisse & Cesar’ en ‘De Kotmadam’ geen genoeg hebben. Je kan toch niet altijd maar weer naar de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’ blijven kijken? Mijn gedacht!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray