Zoeken

The Immortal

  • Cinevision.be/nl quoteert The Immortal met een 3/5
  • Regisseur: Richard Berry
  • Cast: Jean Reno, Kad Merad, Jean-Pierre Darroussin
  • Genre: Misdaadthriller
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-10-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Immortal"

Vanaf de suspensevol opgebouwde openingsacte begrijp je waarom ‘The Immortal’ onder z’n Engelse titel, en niet onder zijn originele Franse, op Blu-ray en dvd verschijnt. Mocht de voertaal niet Frans zijn, je zou namelijk zweren dat het om een bigbudget Hollywoodproductie ging. Een maffiaprent om precies te zijn, en geen bijster originele. Maar wat deze misdaadthriller met Jean Reno aan originaliteit inboet, compenseert hij met een vinnige beeldvoering en uitstekend acteerwerk.

De manier waarop cineast Richard Berry (beter bekend als acteur, ook al is dit reeds zijn vijfde film als regisseur) die beginscène inblikt, laat immers al gauw voelen dat hier een vakman aan het werk is – zij het niet van het kaliber van Francis Ford Coppola of Brian De Palma, twee maestro’s in het genre naar wie Berry nu en dan weinig verholen verwijst. Zoals in die spannende start met als eerste orgelpunt de shoot-out die de plot op gang trekt. Wanneer ex-maffioso Charly Matteï (Jean Reno) zijn auto in een overdekte parking stalt, wordt hij daar door een groep gemaskerde mannen op een stortregen van kogels getrakteerd – een scène die even bruusk én brutaal is als het moment waarop Sonny Corleone voorgoed uit ‘The Godfather’ verdwijnt.

In tegenstelling tot de gedoodverfde troonopvolger van Don Vito blijft Charly’s hart wel verder kloppen, ook al is zijn lichaam met maar liefst 22 (!) kogels doorboord. Hij had zijn post-maffia-bestaan alleszins wel anders voorgesteld. Enige tijd geleden zei Charly de misdadige wereld in heimat Marseille vaarwel om de rest van zijn leven te wijden aan vrouw en kinderen. Maar – zoals al heel wat pelliculegangsters aan den lijve mochten ondervinden – je verleden blijft je steeds achtervolgen. En zodoende moet hij er nu voor eens en altijd komaf mee maken. Charly zet de jacht in op de man die hem de dood poogde in te jagen: Tony Zacchia (Kad Merad).

Jean Reno is de geschikte acteur om gestalte te geven aan de figuur van Charly Matteï, zo’n typische filmcrimineel met het hart op de juiste plaats die ontdekt dat een rustig leven in vrede niet weggelegd is voor maffialui op pensioen. In die optiek is hij misschien wel het meest verwant met Carlito Brigante, de door Al Pacino vertolkte gangster die in ‘Carlito’s Way’ het rechte pad koos, maar ook op kogels in plaats van applaus en toejuichingen werd vergast. Charly heeft het nadeel niet erg grondig uitgewerkt te zijn, maar het zegt veel over Reno dat hij zijn karakter met uitsluitend zijn onderkoelde vertolking de nodige persoonlijkheid weet te schenken.

Ook visueel scoort ‘The Immortel’ een pak punten. Berry brengt de Marseillaanse onderwereld knap in beeld en maakt daarbij gebruik van een tegelijk grauwe en viriele stijl – even genadeloos kortom als de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. De Hollywoodiaanse klankband van Klaus Badelt (‘Pirates Of The Caribbean’) en de prefabpremisse die inwisselbaar is met zowat iedere andere maffiaprent die de Tinseltownfabricageband afrolt, bezorgt de film echter een meer gelikte uitstraling, hoe Berry zijn best doet om het allemaal in een bepaalde grauwheid onder te dompelen. Toch mag ‘The Immortal’ er wezen. Al was het maar vanwege de uitstekende vaart (bijna twee uur vliegen in geen tijd voorbij) en twee aangename vaststellingen: producent Luc Besson pompt af en toe ook eens geld in films die wel je aandacht waard zijn én ‘Bienvenue Chez Les Ch’tis’-ster Kad Merad heeft charisma te over om een topgangster neer te zetten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray