Zoeken

The Pillars Of The Earth

  • Cinevision.be/nl quoteert The Pillars Of The Earth met een 3/5
  • Regisseur: Sergio Mimica-Gezzan
  • Cast: Eddie Redmayne, Rufus Sewell, Ian McShane
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 420 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-10-2010
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Pillars Of The Earth"

Het is geen toeval dat Ridley Scott bij ‘The Pillars Of The Earth’ een rol van executive producer op zich neemt (net als zijn broer Tony overigens). Met zijn historische setting, politieke intriges en een plot waar de epische grandeur van afloopt, vist deze groots opgezette tv-productie over de bouw van een fictieve kathedraal in precies dezelfde vijver als ‘Gladiator’, ‘Kingdom Of Heaven’ en ‘Robin Hood’ en zodus mag het zelfs een mirakel heten dat de Britse megafilmer niet zelf voor de regiezit lobbyde.

Die ging echter naar de relatief onbekende Sergio Mimica-Gezzan, al is het vanzelfsprekend niet zo dat de producers de regie van deze peperdure adaptatie van het bijna duizend pagina’s tellende boek van Ken Follett, een bestseller waarvan ruim 14 miljoen exemplaren over de toonbank gingen, zomaar aan een beginneling toevertrouwden. Het track record van de reeds 53-jarige Mimica-Gezzan is er één dat gezien mag worden: hij regisseerde afleveringen van topseries als ‘Battlestar Galactica’ (de reboot welteverstaan) en ‘Heroes’, én hij is al twee decennia één van de vaste assistent-filmers van Steven Spielberg. Zijn werk aan o.a. ‘Schindler’s List’ en ‘Saving Private Ryan’ leverde ‘m zelfs de Director’s Guild of America-award op voor assistent-filmmaker.

Of hij volgend jaar zijn eerste Emmy als beste regisseur in de wacht sleept, blijft nog een tijd koffiedik kijken, maar de manier waarop hij – geruggensteund door een budget van ruim 50 miljoen dollar – het middeleeuwse Engeland naar knappe, de tijdsgeest treffend evocerende beelden omzet, verdient wel enige erkenning. ‘The Pillars Of The Earth’ is gesitueerd in 1135, een periode van honger en kerkelijke twisten. Machtspelletjes zijn eerder regel dan uitzondering. De voormalige tv- en rechterhandregisseur gunt de kijker een boeiende blik achter die geschiedkundige schermen. Al is het natuurlijk niet alleen Mimica-Gezzans prestatie dat de historische relevantie uit de bronroman geloofwaardig naar het script vertaald is: schrijver Ken Follett is nauw betrokken geweest en heeft vóór de opnames zijn zegen over het script gegeven.

Een makkelijke opgave zal het alvast niet geweest zijn voor de scenarioschrijvers. Fans van het eerste uur hebben hier en daar al laten weten teleurgesteld te zijn over verhaallijnen die hun weg niet vonden naar het (grote) scherm. De basisplot is evenwel bewaard: meesterbouwer Tom (Rufus Sewell) en abt Philip (Matthew Macfadyen) koesteren dezelfde droom om een magistrale kathedraal te bouwen – een droom die veertig jaar zal vergen om effectief verwezenlijkt te worden. Niet iedereen wordt enthousiast over dit idee. Een malafide monseigneur (Ian McShane) en een gemene graaf (David Oakes) smeden een pact om hen ten val te brengen. Ook in het spel om de diverse intriges aan te dikken: Jack (Eddie Redmayne), een steenhouwer die helpt aan de realisatie van de kathedraal, én Aliena (Hayley Atwell), de toegewezen bruid van de graaf die later een relatie begint met Jack.

Dit historisch epos vol hoofse strubbelingen, getormenteerde romantiek, tactische machtsconflicten en ademafsnijdende actie is dus absoluut gefundes Fressen voor wie zijn tanden graag zet in de Ridley Scott-projecten waarin met zwaarden gekletterd wordt. En net zoals in die films wordt er ook op hoog niveau geacteerd. Rufus Sewell en een jonge Eddie Redmayne (laatst ook uitstekend in ‘Black Death’) zijn solide, maar de show wordt gestolen door Ian McShane als bad guy met dienst – al vertolkt hij ook het personage met het meeste (criminele) charisma. Dat de acteurs er ondanks sterk spel niet in slagen hun karakters boven hun eendimensionale aard te laten uitstijgen, vormt zelfs geen enkel probleem.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray