Zoeken

A Nightmare On Elm Street (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert A Nightmare On Elm Street (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Wes Craven
  • Cast: John Saxon, Heather Langenkamp, Amanda Wyss
  • Genre: Horror
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-10-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "A Nightmare On Elm Street (Blu-ray)"

One, two, Freddy's coming for you... Three, four, better lock your door... Five, six, grab your crucifix... Seven, eight, gonna stay up late... Nine, ten, never sleep again. In de mix is het door Regi nog niet gegooid, maar toch behoort deze rijmende oorworm tot het cultureel erfgoed. Toch zeker bij horrorfilmfans: niemand die kan terugdenken aan de succesvolle ‘Elm Street’-slasherreeks uit de jaren tachtig zonder dit deuntje mee te fluiten.

De reeks rond de in de dromen/nachtmerries rondwarende seriemoordenaar Freddie Krueger werd in 1984 opgestart door Wes Craven en verschilt van andere horroricoonfranchises door van de moordenaar meer te maken dan een hersen- en gevoelloze geweldenaar (eat your heart out and die, Jason Voorhees). Krueger is een verfijnd en geraffineerd sadist die eerst een kat-en-muisspel speelt met zijn slachtoffers vooraleer met een demonische grijns op het gezicht toe te slaan.

Dé vondst (en volgens Craven gedocumenteerd naar ware gebeurtenissen) van de film is uiteraard het verschijnsel dat iemand van angst kan sterven tijdens een droom. Wat het cliché ‘vredig heengaan in de slaap’ serieus op de helling zet. Craven introduceert drie in hun zoete slaap gestoorde tieners die nachtmerries hebben waarin Krueger, een door brandwonden verminkte, groen-rood gestreepte sweatshirt dragende en scherpe mesvingers bezittende creep rondwaart. Twee van hen vallen in hun dromen (en dus ook in het echt) ten prooi aan de moordende maniak, en het is aan Nancy (Heather Langenkamp) om wakker (en levend) te blijven. En gaandeweg te ontdekken dat Krueger een kindermoordenaar is die destijds door de volwassenen uit de buurt levend werd verbrand. En zich nu via de dromen van hun kinderen wreekt op zijn moordenaars.

‘A Nightmare On Elm Street’ was een ontzettend economische film: het budget bedroeg amper 1,8 miljoen dollar, en de recette klokte in Amerika alleen al af op ruim 25 miljoen. Geen wonder dat er een lange reeks sequels volgden. En dat Krueger een eigen tv-reeks kreeg. En dat de film intussen een (tegenvallende) remake kreeg. Craven wou aanvankelijk niets te maken hebben met de vervolgfilm(s), al keerde hij gaandeweg zijn kar en schreef hij mee aan het scenario van de derde ‘Elm Street’-film. En kreeg hij van distributeur New Line in 1994 carte blanche om de reeks postmodern af te sluiten met het volstrekt a-commerciële navelgestaar ‘Wes Craven’s New Nightmare’. Distributeur New Line (dat intussen deel uitmaakt van Warner Bros.) heeft trouwens heel veel te danken aan Craven en Krueger. ‘A Nightmare On Elm Street’ was de eerste film die New Line meeproduceerde, en betekende voor hen de opstap van kleine studio naar grotere speler.

‘A Nightmare On Elm Street’ is en blijft essentiële jarentachtighorror, en het beste deel uit de reeks die gaandeweg steeds meer de komische kaart trok. Perfect is de prent geenszins, maar het is moeilijk om niet voor de bijl te gaan voor de inventieve manier waarop Craven bloederige taferelen uitdoktert (een debuterende Johnny Depp kan er van meespreken). En de symbiose tussen droom en werkelijkheid werkt zo goed dat we ons afvragen of Christopher Nolan hier niet stiekem, heel stilletjes en in het geniep de inspiratiemosterd heeft gehaald voor zijn ‘Inception’. Trouwens, wie tuk is op droomgestuurde thrillers uit de jaren tachtig, krijgt ook het eveneens uit 1984 stammende ‘Dreamscape’ als uitsmijtertip mee. Maar wedden dat de avonturen van Freddy je de meeste kriebels bezorgen?

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray