Zoeken

Buiten De Zone, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Buiten De Zone, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: Luc Coghe
  • Cast: Bart De Pauw, Danny Timmermans, Matthias Sercu, Elise Bundervoet
  • Genre: Komedie
  • Duur: 300 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-10-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Buiten De Zone, seizoen 1"

Bart De Pauw was vijfentwintig toen hij de eerste reeks van ‘Buiten De Zone’ schreef, samen met onder meer goede vriend en toekomstige ‘Schalkse Ruiters’-compagnon Tom Lenaerts. Het was, na zijn bijrol in de sitcom ‘Meester, Hij Begint Weer’ (waarvoor hij ook al coscenarist was), zijn eerste eigen wapenfeit voor tv, maar toen al was zijn stijl onmiskenbaar. Zo mag je dit (jeugd)sketchesprogramma gerust de voorloper noemen van ‘Willy’s En Marjetten’, de comedyserie die De Pauw in 2006 samen met Neveneffecten maakte. En die door Eén vroegtijdig van antenne werd gehaald.

Dat gebeurde twaalf jaar eerder – in 1994 – niet met ‘Buiten De Zone’, hoewel de kijkcijfers niet meteen een succesnummer inluidden. Al mag je de schuldvinger ook naar de toenmalige VRT wijzen. Deze nieuwe show werd ingeluid als een jongerenreeks (een aankondiging die een deel potentiële fans op voorhand al deed afhaken) én op de koop toe op vrijdagavond geprogrammeerd, na een zoetgevooisd familieprogramma als ‘De Droomfabriek’, het moment waarop de kerndoelgroep zich de ziel uit het lijf partyde op één of andere fuif in het lokale jeugdhuis. De VRT schonk De Pauw en zijn creatieve, zelf nog groen achter de oren ziende achterban echter het voordeel van de twijfel en bestelde nog een tweede reeks.

Geen slechte beslissing, daar de reeks zich tegen seizoen twee al een soort cult following had opgebouwd; een trouwe groep waaruit onder andere een internetpetitie voortkwam, die ijverde om deze reeks snel op dvd te releasen. Het was evenwel niet de distributeur die de release blokkeerde, als wel de rechtenhouders van enkele prominent op de klankband prijkende (soundtrack)deuntjes. Die vroegen zoveel voor hun riedeltjes dat de prijs van de box astronomisch hoog zou zijn om een dvd-release te rechtvaardigen. Zoveel jaren later blijkt de redelijkheid echter te zijn teruggekeerd, wat de die hard fan alsnog toestaat om zoveel als we willen van de dolle avonturen van de vijf enthousiaste vrijwilligers van de jongerenfoon (die zo weinig telefoontjes krijgen dat hun gedachten al wel eens durven afdwalen) te genieten.

Op papier is ‘Buiten De Zone’ typisch zo’n reeks die zich leent tot herhaaldelijke kijkbeurten. De vele dubbele bodems, de (bijna vermoeiende) grappenstroom die maakt dat je terwijl je nog om de ene aan het schateren bent je de volgende alweer gemist hebt, de karikaturale karakters die verschillende soorten jongeren representeren (en zo een vrij herkenbaar beeld scheppen), het zijn enkele van de redenen waarom deze verzamelaar van seizoen één minstens eenmaal per jaar uit de kast kan worden gehaald door de aficionado. Wie dat is? Al wie jong was in de jaren ‘90 en de Zeitgeist van toen kan kaderen.

De tand des tijds is echter niet mild geweest voor deze reeks. Maar ‘Buiten De Zone’ mag dan strijd leveren tegen een coup de vieux, als jongerenserie heeft het nog altijd wel zijn verdiensten. De thema’s die aangesneden worden (geld, angsten, verliefdheid, etc.), houden ook vandaag de dag jongeren bezig. En de absurde grappen zijn in wezen tijdloos. Creatief mag echter niet verward worden met briljant – wat deze serie geenszins is. In zijn genre is het pionierswerk en je moet al een grote zuurpruim zijn om niet af en toe de mondhoeken op te lichten, maar ruim 15 jaar na dato valt de onevenwichtigheid (van hilarische geschiedenissketches naar flauwe persiflages) waarvan destijds ook al sprake was nog meer op. Het tweede seizoen werkte die euvels helemaal weg. Benieuwd of dat beter overeind blijft. Het antwoord volgt in december.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray