Zoeken

The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe

  • Cinevision.be/nl quoteert The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Adamson
  • Cast: Georgie Henley, Skandar Kaynes, William Moseley
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum: 21-12-2005
  • DVD: 21-06-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe"

Nadat populaire fantasieromans als ‘The Lord Of The Rings’ en ‘Harry Potter’ hun weg naar het grote scherm gevonden hebben, waagt Walt Disney zich aan een adaptatie van ‘The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe’, de eerste uit zeven geplande verfilmingen. Net als bij eerder genoemde films is er ook bij deze nieuwe hype niet op een effectje meer of minder gekeken, maar evengoed gaat dit ten koste van het verhaal.

En laat nu daar net het schoentje knellen: ‘The Chronicles Of Narnia’ gaat simpelweg nergens over. Ja, je herkent wel een duidelijke opbouw, een set-up en een finale, maar uiteindelijk zijn dat lappenmiddeltjes om spektakelscènes te creëren. Overigens duurt het erg lang voor de film echt tot leven komt; het eerste uur is huilen met de pet op. Wie dacht dat het na ‘The Lord Of The Rings’ niet saaier kon, moet dringend zijn mening herzien. In het tweede deel wordt de film iets beter, maar echt helemaal overtuigen doet ie nooit. Voor zij die anderhalf uur lang toch een kinderachtige en langdradige film doorstaan hebben, heeft regisseur Andrew Adamson toch nog een aangename verrassing in petto. De finale veldslag op de groene velden van Narnia is er eentje om van te smullen. Het veelkleurenpalet staat in schril contrast met de overheersende donkere, grauwe kleuren in de rest van de film en de wijde overzichtshots geven een veel mooiere kijk op de omgeving. Bovendien is het gevecht zelf erg overzichtelijk in beeld gebracht en weet je prima wie zich waar bevindt en hoe het duel vordert. Dit staaltje van visueel vernuft kan natuurlijk de film niet van de verdrinkingsdood redden, maar biedt de volhardende kijker wel nog enige, langverwachte chills.

Maar laat ons eerlijk zijn, ‘The Chronicles Of Narnia’ is niet gemaakt voor de cynici onder ons; uiteindelijk doet hij z’n ding als familiefilm, waarin eindeloze fantasie zich uit in sprekende dieren, mensen met bokkenpoten en heksen met onbeperkte gaven. Het doelpubliek maalt immers niet om de afwezigheid van een interessant verhaal, de lamlendige vertolkingen van de vier kinderen of de saaie plaatjesfilmerij. Als film is ‘Narnia’ gebuisd, maar als familie-uitstap kan hij net door de beugel.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray