Zoeken

Hung, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Hung, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Alexander Payne
  • Cast: Thomas Jane, Anne Heche, Eddie Jemison
  • Genre: Komedie
  • Duur: 270 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Hung, seizoen 1"

Het sterke aan HBO-series is dat ze vaak nooit écht gaan over wat hun meestal eenvoudige premisse laat uitschijnen. ‘The Sopranos’ bijvoorbeeld mag dan al het relaas zijn van een maffiamagnaat die zich god in eigen land waant, in essentie legde die briljante reeks vooral de verdorvenheid en hypocrisie van de Amerikaanse droom bloot. En de vampierdiscriminatie in ‘True Blood’ – nog zo’n veelgelaagd pareltje – kan je makkelijk als een weinig verholen aanklacht tegen homofobie en racisme interpreteren. Ook ‘Hung’ kan je zo in een breder spectrum plaatsen: in tegenstelling tot wat zijn titel laat uitschijnen, is er meer aan de hand dan louter een groot geschapen man die uit zijn gereedschap een inkomen haalt.

“Desperate times call for desperate measures.” Aan het woord is Ray Drecker en hij heeft recht van spreken: als gescheiden vader van twee kinderen die moet toezien hoe zijn huis in de fik is gevlogen en het schoolbasketbalteam dat hij coacht niet meteen de successen aan elkaar rijgt, gaat het hem financieel niet meteen voor de wind. Thomas Jane, die in de huid kruipt van het aardig op de proef gestelde hoofdpersonage, verklaart in menig interview dat er van een financiële crisis nog amper sprake was toen het script uit de tekstverwerker van Dmitry Lipkin rolde, maar het is ontegensprekelijk dat het huidige recessieklimaat deze reeks aan relevantie doet winnen.

Wanhopige maatregelen zijn met andere woorden aan de orde. Een seminarie over hoe je snel een miljonair wordt, helpt Ray niet veel vooruit. Het is uiteindelijk zijn aan-af-vlam Tanya (Jane Adams) die hem op het idee brengt om zich op de prostitutiemarkt te gooien. “If you wanna be a millionaire, why don’t you go market your dick”, snauwt ze ‘m toe, reeds aan den lijve ondervonden wat Ray precies tussen de benen heeft bengelen. Wanneer Tanya bovendien instemt om zijn pooier te worden, gaat hun zaakje, dat ze Happiness Consultants dopen, aan het rollen.

Ray Drecker is evenwel geen nieuwe – en goddank daarvoor – Deuce Bigalow en de makers zijn ook niet op zoek naar platvloerse onderbroekenhumor. ‘Hung’ laat zich nog het best omschrijven als een (zij het ook weer niet zó) maatschappijkritisch drama met komische inslag, bevolkt door personages die op en top menselijk zijn. Ieder karakter heeft zijn of haar gebreken, maar doet er alles aan om een zo goed en normaal mogelijk leven te leiden. De pilootaflevering werd geregisseerd door Alexander Payne, die tevens als producent optreedt. De ‘About Schmidt’- en ‘Sideways’-cineast is altijd al een kei geweest in het schetsen van geloofwaardige relaties en personages die zich op het randje van de emotionele afgrond bevinden. Zwaar op de hand wordt ‘Hung’ echter nooit. De makers gooien meer dan voldoende (zwartgallige) humor in de mix om de amper tien afleveringen die dit eerste seizoen rijk is er in één ruk door te jagen.

Bovendien is de cast uitstekend. In Thomas Jane hebben wij nooit een groot acteur gezien (en dat zal hij wellicht ook niet vlug worden), maar als stuntelende escort (“Hey sugar, Donnie’s here!” is nu al een klassieker) beschikt hij niet enkel over het geschikte geslacht, maar ook over de juiste dosis charme. Jane Adams brengt het er eveneens goed vanaf en zelfs Anne Heche bekoort in een kleinere rol als Ray’s ex-vrouw. En, o ja, voor vrouwen (of mannen – we zijn niet conservatief) die hopen op een ‘Boogie Nights’-achtig money shot van Ray’s forse lid: dat zit er niet in. De makers moeten toch iets voor de tweede reeks achter de hand houden? Niettemin letterlijk én figuurlijk een groeiserie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray