In een tijd waarin horrorfilms volgestouwd worden met tonnen gruwel en non-stop bloedvergieten is ’30 Days Of Night’ een welkome afwisseling. De weinige, maar hypergestileerde huiverscènes zijn kort en krachtig en regisseur David Slade - een paar jaar terug maakte hij al indruk met ‘Hard Candy’ - bewijst zich daarbij een begenadigd filmer. Alleen jammer dat dit vrij magere verhaaltje over bijna twee uur uitgesponnen wordt. Op die manier verdwijnt - zeker tijdens het veel te lang aanvoelende tweede deel - beetje bij beetje alle spankracht en weten zelfs de knappe actiesequenties in de finale geen soelaas te bieden.
De premisse is even eenvoudig als uitnodigend: een dorpje waar tijdens de wintermaanden dertig dagen lang geen zonlicht te bespeuren valt (zie ook de titel!), wordt overdonderd door een stelletje bloedzuigers, die niet van plan zijn om nog levende zielen achter te laten. Een lokale sheriff, zijn ex-vriendin (of toch niet?) en nog een paar zonderlinge figuren spannen samen tegen de niets ontziende griezels.
Het script laat zich lenen tot een snelle, anderhalf uur durende horrorthriller, maar scenarist Stuart Beattie maakt de fout z’n film nog een extra halfuur te laten doorgaan (nu ja, hij schreef ook al de ‘Pirates Of The Caribbean’-trilogie). Hoewel, het probleem van ’30 Days Of Night’ zit ‘m niet alleen in de lengte. De vampiers zijn bijvoorbeeld niet de meest geïnspireerde creaturen; de makers hebben dan wel hun best gedaan om er een originele kwinkslag aan te geven (zo spreken ze in een apart taaltje, waarbij je niet meteen op zoek moet gaan naar enige grammaticale logica), maar die prikkelt na verloop van tijd vooral onze lachspieren in plaats van de verhoopte rugrillingen.
Wat ons echter wél de kriebels bezorgt, is de tegenvallende vertolking van Josh Hartnett. Helemaal over de top gaat echter Ben Foster, die als mysterieuze vreemdeling af en toe weliswaar een welgemeende glimlach weet los te wrikken, maar zichzelf uiteindelijk toch verdrinkt in (bedoelde?) overacting. Maar toch is ’30 Days Of Night’ veel beter dan het gros van z’n genregenoten, die zonder bioscooprelease recht naar de onderste videotheekregionen verbannen worden. De onheilspellende sfeer die Slade in het eerste uur uit z’n cinematografische mouw schudt, zit er pal op en hoewel de blitse duels tussen mens en vampier schokkend en schuddend over het scherm walsen maakt je maag dit keer geen sprongetje en verliezen we nooit onze grip op de situatie (vooral de bovenshots bieden een originele afwisseling). Kortom: met een iets strakker scenario had deze film ons beslist wel naar het puntje van de stoel verwezen.