Zoeken

The Chronicles Of Narnia: Prince Caspian

  • Cinevision.be/nl quoteert The Chronicles Of Narnia: Prince Caspian met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Adamson
  • Cast: Georgie Henley, Skandar Kaynes, William Moseley
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 147 minuten
  • Releasedatum: 02-07-2008
  • DVD: 10-12-2008
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Chronicles Of Narnia: Prince Caspian"

“Narnia is veel gevaarlijker geworden sinds jullie laatste bezoek”, vertrouwt een heldhaftige dwerg toe aan het viertal broers en zussen, die in de eerste film tot koningen en koninginnen van het rijk gekroond werden. Waar de eerste aflevering van de als septet bedoelde verfilmingen van de gelijknamige jeugdreeks van C.S. Lewis nog kinderachtig en inhoudsloos aandeed, beloofde het dit keer donkerder en meer volwassen te worden. Een tegenvaller dus als blijkt dat ook ‘Prince Caspian’, het tweede deel dat met tweeënhalf jaar tussentijd vrij lang op zich heeft laten wachten, grossiert in dezelfde kwaaltjes waar z’n voorganger onder leed. De kinderen in de hoofdrol hebben in tussentijd duidelijk geen acteerlessen gevolgd, hoewel hun houterige optredens in deel één (en ook hier) tonen dat ze daar wel degelijk nood aan hebben, en het verhaal gaat andermaal helemaal nergens heen.

Prins Caspian (Ben Barnes) is de rechtmatige troonopvolger van het koninkrijk, waar momenteel zijn nonkel de plak zwaait. Als diens vrouw een zoon ter wereld brengt, is Caspian in gevaar. Oomlief stuurt namelijk een heel leger huurdoders achter z’n neef, opdat zijn zoon de eerste in lijn wordt om de troon te bestijgen. In de strijd tegen zijn megalomane familielid wordt hij geholpen door de in ballingschap levende Narniabevolking én de vier helden, die als bij wonder uit hun leven in het tweedewereldoorlogse Londen naar de fantasiewereld uit de titel gezogen worden.

Wat volgt, is een aaneenschakeling van botsende ego’s (iedereen ligt wel eens met iedereen in de clinch), hoogdravende wijsheden - nog meer dan de eerste edities van de romans zijn het de dialogen die afgestoft moeten worden - en epische battles waarvan je de afloop al kan voorspellen nog voor de degens gekruist worden. ‘The Chronicles Of Narnia: Prince Caspian’ ziet er verbluffend uit en regisseur Andrew Adamson weet hoe hij een massascène in beeld moet brengen, maar eens te meer blijft het beperkt tot een reeks beeldjes zonder ziel. Er loopt zoveel volk rond in dit sprookjesavontuur dat je na een tijdje de hoofdschurk en zijn handlangers niet meer uit elkaar kan houden - een iconische bad guy is veraf! - en het hele dierenleger dat zich aan de zijde van de vier snotneuzen én de van enig charisma gespeende prins schaart, beperkt zich niet meer tot bevers en bokken, maar bestaat ook uit muizen, dassen, centauren en ga zo maar door.

De effecten houden het enigszins bekijkbaar, maar tweeënhalf uur is wellicht voor iedereen te veel van het goede. “We komen niet meer terug”, zegt Peter op het einde van de film. Weet hij veel dat hij dit nog eens vijf keer moet doorstaan. En wij met hem.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray