Zoeken

Due Date

  • Cinevision.be/nl quoteert Due Date met een 2/5
  • Regisseur: Todd Phillips
  • Cast: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx
  • Genre: Komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-03-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Due Date"

‘The Hangover’ was de succeskomedie van 2009, dus het viel te verwachten dat het op snel cashen beluste Hollywood voor dit jaar gauw een nieuwe road trip comedy met tal van hilarische misverstanden zou klaarstomen. Veel inspiratie kwam er niet bij kijken. Todd Phillips neemt opnieuw plaats in de regiestoel en in één van de hoofdrollen voert schlemielige baardaap Zach Galifianakis krek hetzelfde typetje op als in die katermemento van vorig jaar. In afwachting van ‘The Hangover 2’ (yup, die komt er ook nog aan) kan de liefhebber van weinig fijnbesnaarde humor dus weerom zijn hart ophalen.

De meeste mosterd haalden Phillips en co ditmaal uit de jaren ’80-komedieklassieker ‘Planes, Trains And Automobiles’. We mogen alvast hopen dat de nabestaanden van John Hughes de nodige duiten hebben ontvangen voor het schaamteloos kopiëren van de simpele plot over twee tegenpolen die willens nillens met elkaar opgescheept zitten voor een lange reis doorheen Amerika. In de Steve Martin-rol zien we dit keer Robert Downey Jr. als architect, die voor zaken in Atlanta is, maar zo snel mogelijk terug wil naar Los Angeles om de geboorte van zijn eerste telg mee te kunnen maken. Galifianakis is de John Candy met dienst, een gezette gezelligaard die een aantrekkingskracht tot rampspoed heeft, maar ondanks een gevecht tegen eenzaamheid het hart op de juiste plaats draagt. En die het – o ironie! – als komiek hoopt te maken in Hollywood.

Een letterlijke blauwdruk van ‘Planes, Trains And Automobiles.’ is ‘Due Date’ natuurlijk niet – eerder een update, aangepast aan de humormaatstaven anno 2010. Een tijd waarin platvloersheid het haalt op finesse en spitsvondigheid. Na de masturberende baby in ‘The Hangover’ krijgen we ditmaal zowaar een zichzelf bevredigende vierpoter op ons bord (het beestje blijkt enkel maar zijn baasje na te doen!). Phillips’ vorige raakte moeiteloos weg met die schunnigheden, omdat het slimme scenario je sowieso bij de les hield, maar het voorgekauwde ‘van A naar B’-verhaaltje dat we hier voorgeschoteld krijgen, weet niet altijd te boeien.

Er valt ook nauwelijks een geslaagde running gag te bespeuren, op elke grap moet onmiddellijk geïncasseerd worden – en wanneer je dat na een halfuurtje in de smiezen hebt, wordt het allemaal extra flauw. En klinkende oneliners? Die werden opgespaard voor ‘The Hangover 2’, al valt dat nog af te wachten. Misschien heeft humorcineast Todd Phillips maar één goeie film in zich, en hebben we hem jammer genoeg al gezien. ‘Due Date’ bezorgt je, net als ‘Old School’, ‘Road Trip’ en ‘School For Scoundrels’, alleszins weerom het gevoel dat-ie de verbruikte pellicule evengoed had kunnen opfikken – dan moesten wij alvast geen 100 minuten lang de tenen krommen. Niet enkel de onleuke grappenstroom is daar overigens voor verantwoordelijk, maar ook de halfslachtige pogingen om aan de karakters een diepere laag toe te voegen (Peters vader die ‘m in de steek heeft gelaten, Ethan die de as van zijn net overleden pa op zak heeft).

Uiteindelijk blijft dit oppervlakkige en flauwe genrecinema, die enkel gered kan worden door een juiste acteursmatching. En dat lukt gelukkig tot op zekere hoogte. Robert Downey Jr. kunnen wij immers aardig pruimen en slecht kan je zijn vertolking hier ook niet noemen. Verrassen doet hij echter niet en tussen hem en Zach Galifianakis (dat overdreven nichterige pasje!) knettert het niet echt. De keure uitstekende acteurs in bijrollen (Michelle Monaghan, Danny McBride, Jamie Foxx en Juliette Lewis passeren de revue) krijgen dan weer iets te weinig om handen. Een nieuwe ‘The Hangover’ is dit helaas dus niet. Maar fans van het lichtere genre zullen nu en dan wel eens kunnen gniffelen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray