Het is onmogelijk ‘The Pacific’ te bespreken zonder het te hebben over ‘Band Of Brothers’, de bejubelde miniserie die onder de auspiciën van producers Steven Spielberg en Tom Hanks zijn weg naar het kleine scherm vond. Een 10-delige reeks die bij zijn release tien jaar geleden voor een kentering zorgde in het tv-landschap. Plots raakten meer mensen ervan overtuigd dat wat zich op de buis presenteerde niet noodzakelijk moest onderdoen voor de bioscoopaanbod. ‘Band Of Brothers’ werd zelfs hier en daar het beeldbuisbroertje van ‘Saving Private Ryan’ genoemd – de energieke beeldtaal en de heroïek die gaandeweg plaats ruimt voor gevoelens van onmacht tegen de alles verpulverende oorlog, hadden de twee alvast gemeen.
Tien jaar verder heeft ‘Band Of Brothers’ nog geen spat aan kracht en relevantie ingeboet, maar omdat je niet kan blijven teren op een oude glorie, achtten Spielberg en Hanks de tijd rijp om een vervolg te breien aan hun epische succesverhaal. Dat werd ‘The Pacific’: geen sequel, maar wel een verhaal dat zich parallel met de gebeurtenissen in ‘Band Of Brothers’ afspeelt. Voorkennis is echter geen vereiste, het op de boeken ‘With The Old Breed’ en ‘Helmet For My Pillow’, van respectievelijk veteranen Eugene Sledge en Robert Leckie (twee van de drie hoofdpersonages), gebaseerde scenario vertelt een losstaand verhaal, evenwel gesitueerd rond dezelfde periode.
Hing ‘Band Of Brothers’ een beeld op van hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Europese continent aan toeging, dan bevinden de vechtarena’s zich in ‘The Pacific’ rond de Stille Oceaan – waar zo’n 65 jaar geleden de oorlog tussen de VS en Japan gestreden werd. Om deze drie jaar overspannende battle zo realistisch mogelijk te verbeelden, werd maar liefst 200 miljoen dollar uitgetrokken, waarmee de reeks meteen de nummer 1-positie in de lijst ‘duurste miniseries aller tijden’ opeiste. Dat elke dollar daarvan echter goed geïnvesteerd is, mag al blijken uit de knappe eerste afleveringen (episode één en twee hangen nauw samen), waarin we o.a. getuige zijn van een wervelend in beeld gezette landing op Guadalcanal – een scène die onderlijnt hoe revolutionair SS twaalf jaar terug met (hier is hij alweer) ‘Saving Private Ryan’ reeds was.
Het is niet het enige technische hoogstandje dat deze net als ‘BoB’ uit tien afleveringen opgetrokken oorlogkroniek in petto heeft – ook de landing op Iwo Jima en de Slag om Okinawa leveren taferelen op die je meer beklijven dan wat je heden ten dage op het gemiddelde cinemascherm kan aantreffen. Maar de echte pracht schuilt in de kleine dingen. Spielberg wordt vaak de neiging tot meligheid en clichés verweten, en ook nu zal de geharde cynicus zich mogelijk storen aan de nu en dan bombastische heldenspeeches, de interbellumromances en de melodramatische aftermath waaruit blijkt dat je de oorlog nooit uit je lijf schudt, maar onthoud dan één ding: ‘The Pacific’ is één brok geschiedenis, gebaseerd op ware verhalen van échte mensen. Wie dat in het achterhoofd heeft, kan niet anders dan de krop in de keel voelen.
We zullen evenwel niet beweren dat er geen momenten zijn waarop ook wij de schaar erin zouden gezet hebben (de protagonist staat wel heel vaak voor zich uit te staren naar gekwetste/gesneuvelde lotgenoten), maar die blijken toch een stuk schaarser dan bij ‘Band Of Brothers’, waarin het nogal slome middenstuk net geen ster van ons waarderingstotaal afknibbelde. ‘The Pacific’ vindt een beter evenwicht tussen actie en dramatiek en slaagt er zelfs ondanks zijn anekdotische structuur in een coherent verhaal te ontvouwen. Bovendien wordt elke aflevering ingeleid door interviews met overlevenden en een voice-over van Tom Hanks, die via originele beelden de gebeurtenissen in die episode historisch kadert. Een surplus, die het allesomvattende karakter van deze prachtige serie (het is zowel een meeslepende oorlogsserie als een waardevolle les geschiedenis) onderschrijft. Nodeloos om zeggen dat de blauwe schijfjes ook ditmaal de beste kijkervaring opleveren. Een must.