Zoeken

The Killing, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert The Killing, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Kristoffer Nyholm
  • Cast: Sofie Gråbøl, Mikael Birkkjaer, Nicolas Bro, Morten Suurballe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-11-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Killing, seizoen 2"

Hoeft het nog gezegd dat onze Scandinavische vrienden zowel in woord als beeld momenteel hoge ogen gooien als het op aankomt op nagelbijtend thrillervertier? Niet echt, maar bij wijze van deuropener bij dit tweede seizoen van ‘The Killing’ benadrukken we toch nog eens de populariteit (en vaak hoge kwaliteit) van reeksen als ‘Wallander’ en ‘Millennium’. Nog even en de Scandinavische misdaadreeksen hoeven op het vlak van populariteit niet meer onder te doen voor de Britse genreklassiekers.

Ook op korte tijd terecht razend populair geworden is het Deense ‘Forbrydelsen’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘The Crime’ of ‘De Misdaad’, maar als internationale Engelse titel werd geopteerd voor ‘The Killing’. Het eerste seizoen uit 2007 wordt momenteel trouwens herwerkt voor de Amerikaanse markt. Het tweede seizoen borduurt verder op het stramien van de eerste reeks, maar geeft toch een draai aan de format, zodat dit meer is dan zomaar een in herhaling vallende opvolger.

In het eerste seizoen volgden we politie-inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) tijdens de ontvoeringszaak van een negentienjarig tienermeisje. Een zaak die twintig dagen in beslag nam, en elke aflevering bundelde de gebeurtenissen van een dag. Seizoen twee telt slechts tien afleveringen, en blijft min of meer trouw aan het procédé van de tikkende klok, zij het niet meer zo honkvast.

De aftrap wordt gegeven door de gruwelijke moord op een advocate. Die wordt in haar huis met ettelijke messteken gedood, en vervolgens gedumpt in het stadspark. De speurders halen Lund terug uit haar isolement (wie hier meer wil over weten, doet er goed aan eerst het eerste seizoen te bekijken), want al snel wordt duidelijk dat het meer dan zomaar een willekeurige moord is. Er komen tips binnen die leiden naar een moslimorganisatie, en de regering wil de zaak gebruiken om een strengere antiterreurwet te stemmen. Al is dat buiten de kersverse minister van justitie gerekend, die de maatregel overdreven vindt. Lund ontdekt aanwijzingen die leiden naar een speciale eenheid van de Deense troepen die in Afghanistan waren gedetacheerd. De vermoorde vrouw onderzocht destijds de aantijgingen van oorlogsmisdaden door die eenheid. Wanneer heel wat van die militairen ook om het leven worden gebracht, is duidelijk dat er iemand op het wrekerspad is. Maar wie? En wat is er destijds echt gebeurd in Afghanistan?

Net zoals in het eerste seizoen hebben de makers hun best gedaan om een whodunit-structuur in te lijsten in een politiek kader. Zonder dat dit ooit echt op de voorgrond komt, zorgt het wel voor extra spanning en in dit geval zelfs voor extra waarheidsgetrouwe duiding, daar de beslissing van het Deens parlement om troepen te sturen naar Afghanistan in de nasleep van 9/11 niet echt goed lag bij de publieke opinie. Ook overgenomen uit het in Denemarken alle kijkcijferrecords brekende eerste seizoen: de kille en duistere sfeer, de labyrintijnse plot die verschillende personages met elkaar verbindt en vooral de alweer enigmatische vertolking van Gråbøl die zich als een soort weemoedige bulldog in de zaak vastbijt. Kortom, wie het eerste seizoen zag en goed bevond heeft geen enkele reden om dit tweede en strak gedoseerde Anna Lund-mysterie links te laten liggen. Wie het eerste seizoen (nog) niet zag trouwens ook niet.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray