Zoeken

Sint

  • Cinevision.be/nl quoteert Sint met een 2/5
  • Regisseur: Dick Maas
  • Cast: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes, Huub Stapel
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-10-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Sint"

“Mensen die hun kinderen jarenlang wijsmaken dat een goedheilige man met zijn paard over de daken rijdt om cadeautjes uit te delen aan de brave kinderen, kunnen daar vast wel een mooi verhaal van maken”, reageerde polderhorrorfilmer Dick Maas in zijn gekende geen blad voor de mond nemende stijl over de verwachte (en, het zou ons niks verbazen, uitgelokte) controverse omtrent de poster van ‘Sint’, waarop de kindervriend niet meteen als de meest vredige man op aarde afgebeeld wordt. Betere promotie kon de rel schoppende cineast zich niet voorstellen, want de uiteindelijke film blijkt die poeha allerminst waard.

Nochtans schiet deze nieuwe toevoeging aan de ‘Hollywood aan de Amstel’-canon niet onaardig uit de starters. Maas neemt ons mee naar 5 december 1492, niet de geboorte-, maar de sterftedatum van Sint Niklas (Huub Stapel). Op die dag legt de afvallige bisschop, die dood en verderf zaait met zijn roversbende, immers het loodje wanneer hij door een aantal in opstand komende dorpelingen wordt vermoord. Wraak zal echter zijn deel zijn, en zoals het de Sint betaamt, smaakt die uiteraard ook zoet. Een eerste uiting van zijn revanche toont ons het tweede deel van de proloog, waarin een jonge Goert moet toezien hoe de Vrome Man zijn familie in mootjes hakt met zijn staf (yup, daarvoor dient die dus!).

42 jaar later – in een besneeuwd Amsterdam maken enkele tieners zich op voor pakjesavond – zit een intussen tot politie-inspecteur opgeklommen Goert niet meteen uit te kijken naar de aankomende 5 december-avond. Het is volle maan, en precies dan verschijnt Sint-Nicolaas weer, op zoek naar bloed en verderf, geruggensteund door een leger zombiepieten. ‘Sint’ plundert gretig bij jaren ’80-classics als ‘A Nightmare On Elm Street’, ‘Friday The 13th’ en ‘Halloween’, waarin een killer (hier een ondode heilige) het leven van enkele nietsvermoedende jongelingen zuur maakt en aanzienlijk verkort, maar verdient niet om in één adem met die grondleggers genoemd te worden.

Vooral het schaamteloze knip- en plakwerk van het vroege oeuvre van John Carpenter stuit tegen de borst. Een horrorfilmer die zijn invloeden eert, akkoord. Maar een regisseur die zijn voorgangers zo goed als kopieert, dat gaat te ver. De hele set-up in 2010 (zo’n twintig minuten lang) is bijna shot-per-shot overgenomen uit ‘Halloween’ en net wanneer je denkt dat Maas ook zelf iets verzonnen heeft, blijken de steevast uit mist opduikende zwartgeblakerde pieten net iets te veel weg te hebben van de mystieke bad guys uit ‘The Fog’. En de modus operandi van de Sint zelf is puur die van Jason Voorhees, met dit verschil dat de machete plaats heeft moeten ruimen voor de staf, hier uitgerust met de nodige scherpe randen.

Niet enkel Maas, maar ook de acteurs verdienen om er met de roe van langs te krijgen. Overacting is eerder regel dan uitzondering, waardoor ernstig bedoelde momenten vaak om je te bescheuren zijn. En ironisch genoeg mist de meeste humor flagrant doel. Hoewel, het feit dat Maas de geschiedenis van de Sint afdoet als een doofpotoperatie van de katholieke kerk lokt heden ten dage onvermijdelijk een monkellachje uit. Van potjes toedekken heeft de kerk immers wel speculaas gegeten. Net zoals Maas dat in de jaren ’80 had van filmmaken (zie ‘De Lift’ en ‘Amsterdamned’). ‘Sint’ is uiteraard wel bekwaam in beeld gezet, maar het is zo onorigineel en voorgekauwd dat je er nauwelijks van opkijkt. Waardoor je deze ‘Sint’ dus gerust wél stilletjes voorbij je huisje kan laten rijden. Sinterklaasje, zonde, zonde, zonde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray