Zoeken

StreetDance 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert StreetDance 3D (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Max Giwa, Dania Pasquini
  • Cast: Nichola Burley, Rachel McDowall, Charlotte Rampling
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "StreetDance 3D (Blu-ray)"

Het is misschien een beetje lullig om het te schrijven bij zijn release op Blu-ray, maar ‘StreetDance 3D’ is eigenlijk een film die vooral voor het witte doek geconcipeerd is. Of de derde dimensie echt iets toevoegt aan de kijkervaring hangt natuurlijk af van hoe je tegenover danschoreografieën staat, maar feit is dat ‘StreetDance’ zonder die 3D-gimmick niks meer is dan een dertien-in-een-dozijn-dansfilmpje, waarin het verhaal ondergeschikt is aan de hippe moves van de uit gespierde hunks en sexy chicks opgetrokken danscombo’s die hierin ten tonele worden gevoerd.

Je kan daar deze Blu-ray-release evenwel niet op afrekenen. Zo komt ze vergezeld van de 3D-versie en een set brilletjes, maar eerlijk is eerlijk: op het kleine scherm verlies je toch een tikkeltje impact. Waardoor een huiskamerbeleving van deze vakkundig voor drie dimensies geconcipieerde danstrip (je ziet goed waar de makers de effecten in functie van de 3D-ervaring hebben ingelast) zich nauwelijks kan onderscheiden van het onophoudelijke lijstje genregenoten dat zich de laatste paar jaren vormde en waar onder meer ‘Honey’, ‘Step Up’ (en twee sequels), ‘How She Move’, ‘Make It Happen’ en ‘Take The Lead’ toe behoren.

Maar we wikken onze woorden, want ook al gingen wij niet direct voor de bijl voor die tot heupwiegen uitnodigende pelliculeworpen, het succes ervan wijst duidelijk aan dat hier een (jongere) doelgroep voor is, die elke film waarin de <i>booty</i> wordt geshaket op het to see-lijstje plaatst. En die optiek in het achterhoofd houdend is ‘StreetDance’ een film waar je makkelijk schamper over kan zijn, maar die zijn doelpubliek wel precies biedt waar het naar op zoek is: een reeks dansscènes op groovy dansbeats, zonder meer. De plot is een blauwdruk van alle voorgaande titels: een grote danswedstrijd is nakend en een groep dansers moet samenwerken om tot een goeie choreografie te komen. Aanvankelijk maken de botsende ego’s het coöpereren niet eenvoudig, maar in tegenstelling tot de Belgische politiek verstrijken er geen jaren voorbij vooraleer een akkoord bereikt is. Het zijn tieners/twintigers, weet je wel, die hebben hun problemen net iets vlugger van de baan. En onderwijl hebben ze er alweer een levensles opzitten.

Je kan bovendien op voorhand gissen dat de groep van het doorgaans vrouwelijke hoofdpersonage de wedstrijd zal winnen. Bij bookmakers krijg je voor die gok gewoon je ingezette geld terug, zo’n evidentie is dat. Wie daar ‘StreetDance’ op afrekent, gaat voorbij aan het doel van de film. Want je moet de makers wel enig krediet geven: ze hebben hun danspatsers goed gekozen. De groepen die de choreografieën in blitse bewegingen omzetten, zijn namelijk eremetaalwinnaars van tv-show ‘Britain’s Got Talent’ en ‘So You Think You Can Dance’. En zij denken het duidelijk niet alleen, ze kunnen het ook.

Conclusie: ‘StreetDance 3D’ (voor de fans is de 3D-optie zonder twijfel een leuke toevoeging voor een keertje) heeft even weinig om het lijf als de kundige dansers, maar kent een rotvaart en dient precies op wat je kan verwachten van een film met zo’n titel. De poging om met dit verhaal de rivaliteit tussen balletdansers en straatshakers aan te kaarten, kan mogelijk nog wijzen op ruimere intenties van de makers, maar uiteindelijk wordt ook met die thematiek weinig aangevangen en wordt die rivaliteit afgehaspeld in een paar onbeduidende scènes. Niemand die er wakker van ligt. En al zeker niet de tieners voor wie deze prent in de eerste plaats bestemd is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray