Zoeken

How To Train Your Dragon

  • Cinevision.be/nl quoteert How To Train Your Dragon met een 3/5
  • Regisseurs: Dean DeBlois, Chris Sanders
  • Cast: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera
  • Genre: Animatie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-11-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "How To Train Your Dragon"

Hoe je het ook draait of keert: Pixar is nog steeds de fakkelhouder als het aankomt op grensverleggende animatie. Niet dat tekenfilmverslindende kindertjes daar een boodschap aan hebben, natuurlijk. Volwassenen met oog voor keurmerken wel, en die kunnen inmiddels vaststellen dat grote concurrent Dreamworks Animation gelukkig niet langer uitsluitend grossiert in menagerieën met pratende beesten (‘Shark Tale’, ‘Madagascar’, ‘Over The Hedge’, ‘Kung Fu Panda’). Deze ‘How To Train Your Dragon’ bijvoorbeeld is zelfs een vrij volwassen animatieprent waarin attributen voor de kinderen naadloos worden gemengd met elementen voor de iets rijpere kijker. En zowaar zelfs eindigt met een climax die zwarter is dan eender wat Pixar dusver heeft afgeleverd.

De zogeheten strijd tussen Pixar en Dreamworks Animation is in het geval van ‘How To Train Your Dragon’ wel heel relatief. Beide regisseurs hebben immers een gezamenlijk verleden bij Disney. Chris Sanders en Dean DeBlois schreven samen mee aan ‘Mulan’ en regisseerden en schreven ‘Lilo & Stitch’. Ironisch is wel dat Sanders een paar jaar terug door Pixar- en Disneybons John Lasseter werd ontslagen bij wat toen nog ‘American Dog’ noemde en uiteindelijk ‘Bolt’ zou worden.

Het scenario van ‘How To Train Your Dragon’ is gebaseerd op het eerste deel uit de voorlopig acht delen tellende kinderboekenreeks van de Britse Cressida Cowell. Plaats van het gebeuren is het vikingeiland Berk, met ruige hand geleid door stamoverste Stoick The Vast (stemoverste Gerard Butler). De vikings op het eiland hebben eigenlijk maar een echte vijand: de vele draken die Berk uitkiezen om er te wonen, vliegen, vuur te spuwen en schapen te verorberen. Logisch gevolg: de gevleugelde predatoren zijn opgejaagd wild op Berk. Ze worden zelfs gevangen in arena’s waar de vikings er gladiatorgewijs mee in de clinch kunnen. Bovendien moet elke mannelijke viking voor zijn ontgroeningsritueel een draak vangen en doden. Een lot dat ook Stoicks nogal schriele zoon Hiccup (Jay Baruchel) te wachten staat. Alles pakt echter anders uit dan verwacht als Hiccup vriendschap sluit met de draak die hij moet doden. Hij doopt het dier Toothless en slaagt erin het dier af te richten. Aan Hiccup de taak om Stoick en de andere vechtersbazen te overtuigen dat niet alle draken hersenloze schapendoders zijn.

In de bios lag een groot deel van de aantrekkingskracht in de spectaculaire 3D-effecten, zeker tijdens de finale waar een heus peloton draken het scherm inpalmt. Die gimmick was echter niet de enige reden om ‘How To Train Your Dragon’ gezwind drie sterren toe te werpen, daar de vlakke versie mooi overeind blijft op het thuisbiosscherm. Enerzijds omdat het verhaal vlot vooruit gaat, anderzijds omdat DeBlois en Sanders geen risico’s namen met de visuals. Zo werd Roger Deakins, de gevierde director of photography van onder meer ‘The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford’ en heel wat Joel Coen-films ingehuurd als visual consultant. Hierdoor krijgen heel wat shots een penetrerende live action-sfeer mee en heb je op sommige momenten niet langer de indruk naar een animatiefilm te kijken. Een taak die Deakins trouwens ook op zich nam voor Pixars ‘Wall•E’.

Kortom, ‘How To Train Your Dragon’ is een meer dan geslaagde animatieprent die zowel kleine als grote jongetjes voedt. En genoeg enterhaakjes heeft om en passant ook de meisjes en vrouwtjes met haar op de tanden mee te sleuren. Wie niet genoeg krijgt van Toothless hoeft trouwens niet te wanhopen, want in 2012 staat ‘How To Train Your Dragon 2’ op het releaseschema van Dreamworks Animation.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray