Zoeken

Advise & Consent

  • Cinevision.be/nl quoteert Advise & Consent met een 3/5
  • Regisseur: Otto Preminger
  • Cast: Otto Preminger, Burgess Meredith, Charles Laughton, Franchot Tone
  • Genre: Drama
  • Duur: 139 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-10-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Advise & Consent"

De Amerikaanse senaat is het strijdperk van dit imposant, intrigerend melodrama van Otto Preminger. De omstreden regisseur van Oostenrijks/Hongaarse komaf die erom bekend stond er een nogal despotische manier van werken op na te houden, vond in de bestseller van Allen Drury genoeg stof om er een interessante doch omstreden verfilming uit te puren. Een wirwar van verhaallijnen, subplots, complexe karakters en de nodige schandalen werkten als een rode doek voor deze regisseur die doorheen zijn carrière de controverse niet schuwde.

In deze politieke hap draait het allemaal om Robert Leffingwell (Henry Fonda) die door de meerderheid naar voren is geschoven om minister van buitenlandse zaken te worden met steun van de president. De leider van de meerderheid, Bob Munson (Walter Pidgeon), moet er voor zorgen dat er genoeg stemmen zijn om de nominatie te verzilveren. Alles lijkt van een leien dak te gaan tot blijkt dat Leffingwell nog sympathieën had voor de communisten. Een speciale commissie onder leiding van Bing Anderson (Don Murray) moet beslissen over de geldigheid van de nominatie.

De klauwen worden gescherpt in de achterkamers en de voor -en tegenstanders van Leffingwell doen er alles aan om de commissieleden voor hun kar te spannen. Een jonge, ambitieuze senator (George Grizzard) begint een vuil spelletje te spelen door in het homoseksuele verleden van Anderson te graven om zo de nominatie veilig te stellen. Aan de andere kant poogt Seab Cooley (laatste rol van Charles Laughton), één van de meest gerespecteerde senatoren, de nominatie te breken. Deze krokodil van de senaat bracht de communistische sympathieën van Leffingwell onder het voetlicht en heeft een labiele getuige opgeroepen (Burgess Meredith) die beweert ‘kameraad’ Leffingwell nog gekend te hebben. De boeiende strijd vindt zijn hoogtepunt in een ultieme stemming in de senaat waar de vice-president (Peter Lawford) de knoop moet doorhakken.

‘Advise & Consent’ is een krachtige film met een ongeziene cast van acteurs. Ondanks het feit dat de spilfiguur neergezet wordt door Henry Fonda, speelt hij niet echt de hoofdrol. Doordat er zoveel bijverhalen waren in het boek is de rol van Fonda danig ingekort door Premminger, die verkoos om de verschillende subplots op een volwaardige manier af te ronden daar die vaak interessanter waren dan het hoofdplot. Dit zorgt er voor dat een heleboel acteurs hun rol kunnen ontwikkelen en daar ook voor worden beloond. Zo maken Franchot Tone en Peter Lawford een geslaagde comeback en schitteren Pidgeon en Laughton als complotterende tegenstrevers. Voor een zichtbaar verzwakte Laughton was dit zijn laatste rol, ondanks de woekerende kanker kon hij nog éénmaal schitteren in een vlezige rol. In kleinere rollen kwamen een jonge Betty White en een nog steeds verleidelijke Gene Tierney ook tot hun recht. Minpunt van al die verhaallijnen is echter de zwaarwichtigheid van het geheel dat niet licht verteerbaar is.

Naast de puike regie en dito acteerwerk zijn er ook nog de mooie cinematografie en de uitstekende soundtrack van de hand van Jerry Fielding die van ‘Advise & Consent’ een boeiend kijkstuk maken. Na meer dan veertig jaren is de voorloper van ‘Fail Safe’ en ‘JFK’ nog steeds een maatstaf voor politiek drama. Een aanrader voor de meer ervaren classic-fanaat, maar evengoed een uitdaging voor elke filmliefhebber. O ja, de mooie begingeneriek is van niemand minder dan de geniale Saul Bass.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray