Zoeken

Cidade Dos Homens

  • Cinevision.be/nl quoteert Cidade Dos Homens met een 3/5
  • Regisseur: Paulo Morelli
  • Cast: Douglas Silva, Darlan Cunha, Jonathan Haagensen
  • Genre: Drama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum: 20-08-2008
  • Distributeur: BFD
Bekijk de cover van de film "Cidade Dos Homens"

Voor de duidelijkheid: ‘Cidade Dos Homens’ is geen rechtstreeks vervolg op de cinematografische parel ‘Cidade De Deus’ uit 2002, maar sluit aan op de gelijknamige tv-serie die als spin-off op die alom gelauwerde film kwam. Je hoeft echter geen van beide gezien te hebben om deze film te kunnen volgen, al helpt het wel als je al enigszins vertrouwd bent met de reeks.

Die vertelde immers ook al de lotgevallen van Laranjinha en Acerola, de twee hoofdpersonages in deze andermaal in de Braziliaanse favela’s gefilmde coming of age-kroniek, gevestigd tegen de achtergrond van misdaad en straatcriminaliteit. Laranjinha wordt binnen enkele dagen achttien jaar, en al zo lang moet hij het zonder vader stellen. Hij roept zijn vriend Acerola, zelf al vader van een peuter en gelukkig getrouwd met Cris, ter hulp om samen op zoek te gaan naar zijn vader. Het tweetal treft ‘m aan in de gevangenis, waar hij belandde omdat hij tijdens een overval een man neerschoot. Ondertussen krijgt Acerola te horen dat zijn vrouw een jobaanbieding in het verre São Paulo gekregen heeft en ze die plant aan te nemen; ze zal een jaar van huis weg zijn, maar zal daarna wel genoeg geld verdiend hebben om een eigen huisje te kopen. Alsof de twee nog niet voldoende problemen hebben, heerst er in het dorp een nieuwe bendeoorlog, die enkele hechte relaties dreigt op te blazen.

‘Cidade Dos Homens’ richt zijn pijlen veel minder dan ‘Cidade De Deus’ op misdaad, als wel op familie en vriendschap (de homens uit de titel). Het is geen pretje om op te groeien in de Braziliaanse favela’s, lijkt regisseur Paulo Morelli ons te willen verkondigen, maar daarmee is hij al lang niet meer de eerste. De sepiakleurige beelden, het jachtige camerawerk en de snelle montage houden de vaart er wel goed in, maar tegelijk verdoezelen ze het ietwat magere, maar niettemin aandoenlijke verhaal waarmee deze film te kampen heeft. Een verhaal, regelmatig onderbroken door diverse flashbacks waarin Morelli ons sleutelmomenten in de jongere levens van de twee protagonisten toont; extra duiding voor wie nu instapt, maar herhaling voor wie eerder de serie zag.

De twee acteurs in de hoofdrol zijn uitstekend en voelen hun personages goed aan, maar dat mag ook wel als je al je volledige carrière eenzelfde rol voor je rekening neemt. Ze doen het prima, maar het nieuwe is er dan wel een beetje af. ‘Cidade Dos Homens’ boeit zolang hij duurt, maar ondersteboven zijn we er niet meer van.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray