‘Shakespeare In Love’ (bouwjaar 1998) mag dan een film zijn die heel wat tienermeisjesharten sneller deed of doet slaan, en die waarschijnlijk ook deel uitmaakt van de filmbibliotheek van elke Shakespearefanaat, het is tegelijkertijd een prent die bij heel wat cinefielen (en zeker bij die met een zwak voor het jaarlijks Oscarfeest) de zin opwekt om het scherm te bekogelen met op zijn minst een kilo rotte tomaten.
Een knoert van een openingszin, en dat om te duiden dat ‘Shakespeare In Love’ destijds niet bij iedereen in goede aarde viel als de grote Oscarwinnaar (met zeven beeldjes). Vooral de Academy Award voor beste film die hij afsnoepte van gedoodverfde favoriet ‘Saving Private Ryan’ is voor velen nog steeds een serieuze smet op het blazoen van oompje Oscar. Zeker omdat het gerucht de ronde doet dat ‘Shakespeare In Love’ de grote prijs niet won als beloning voor zijn artistieke merites, maar wel omdat de toenmalige bazen van Miramax Films (de flamboyante broertjes Weinstein) de Oscarcampagne hadden gestuurd met een gigantisch marketingoffensief (kwatongen beweren dat de broers ruim veertien miljoen dollar spendeerden).
Het was trouwens niet de enige keer dat de Weinsteins het grove geschut bovenhaalden, daar ze eveneens stevig lobbywerk uit hun mouwen schudden bij onder meer ‘The English Patiënt’, ‘Chicago’, ‘Gangs Of New York’ en ‘Cold Mountain’. Ook opvallend is de Oscar voor beste vrouwelijke vertolking die Judi Dench kreeg voor haar interpretatie van koningin Elizabeth. Dench was immers maar acht minuten in beeld, verdeeld over vier scènes. Al is dat geen record daar Beatrice Straight voor haar rol in ‘Network’ in 1976 ook een bijrol-Oscar kreeg en daarvoor slechts zes minuten in beeld verscheen.
Maar goed, genoeg filmhistorische achtergrond, want we moeten uiteraard ook nog vermelden dat ‘Shakespeare In Love’ eigenlijk best een aangenaam filmpje is dat op een leuke manier speelt met het leven en oeuvre van wat nog steeds de meest invloedrijke toneelschrijver ooit is. Zij het grotendeels op een fictieve manier: ‘Shakespeare In Love’ is geenszins een biografische film, maar een aardig in beeld gebrachte romantische komedie die zich afspeelt tijdens het schrijven en opvoeren van ‘Romeo & Juliet’.
Shakespeare kampt met een writer’s block en slaagt er niet om zijn toneelstuk naar behoren af te werken. Tot wanneer hij Viola de Lesseps (Gwyneth Paltrow) tegen het lijf loopt en tot over zijn oren verliefd wordt op de muze. Die, verkleed als jongeman Thomas Kent, mee acteert in ‘Romeo & Juliet’, daar het destijds not done was voor vrouwen om op de planken te staan. De romance tussen Shakespeare en Viola loopt echter niet over rozen: hij is nog steeds officieel gehuwd met een vrouw waarmee hij weliswaar niet meer mee samenwoont, en zij is door haar ouders uitgehuwelijkt aan lord Wessex (Colin Firth). Kortom, het water is te diep tussen beide geliefden en het is maar de vraag of ze een bootje vinden om naar elkaar toe te roeien.
De aanzet voor ‘Shakespeare In Love’ werd reeds eind jaren tachtig gegeven. Ed Zwick was – nadat hij het scenario liet herschrijven – geëngageerd om de film te regisseren met Julia Roberts, maar die wou enkel maar meedoen als Daniel-Day Lewis de rol van Shakespeare zou vertolken. Toen die niet geïnteresseerd bleek, stapte ook Roberts op, en dat een luttele zes weken vooraleer de opnames zouden starten. Toen het project uiteindelijk onderdak vond bij de Weinstein-broers, rangeerden die Zwick op een zijspoor en gaven ze de regie aan John Madden.
Een beslissing waar deze Brit de twee broers tot het eind van zijn dagen dankbaar voor mag zijn, daar de rest van ’s mans oeuvre bestaat uit grotendeels kleurloze of saaie prenten (‘Captain Corelli’s Mandolin’, ‘Proof’). ‘Shakespeare In Love’ stijgt makkelijk boven zijn andere films uit en laat zich twaalf jaar na de releasedatum nog steeds aardig bekijken en staat (al dan niet dankzij het extravagante Oscarsucces) her en der zelfs te boek als een miniklassieker. Wat dan misschien iets teveel eer is voor deze fluffy romantische komedie, maar het is en blijft een filmpje dat erin gaat als een gesuikerd vanillegebak met een laagje hagelslag. Vrij vlotjes dus.