Zoeken

Furry Vengeance (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Furry Vengeance (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Roger Kumble
  • Cast: Brendan Fraser, Brooke Shields, Ken Jeong
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Furry Vengeance (Blu-ray)"

Sinds het begin der tijden leeft de mens in voortdurende strijd met de natuur en eeuwenlang leek het erop alsof de mens die battle niet kon verliezen. Hoewel hij er zelf deel van uitmaakt, is de mens namelijk altijd goed geweest in het buitensluiten van de natuur om zijn eigen lebensraum veilig te stellen. Maar wie zich de laatste jaren niet op een andere planeet bevond, heeft al begrepen dat de natuur niet zinnens is nog langer met zich te laten sollen. Ook in de familiekomedie ‘Furry Vengeance’ (Nederlandse titel: ‘De Bonte Brigade’) steekt de aardse fauna en flora zijn middenvinger op.

Meer bepaald het dierenrijk van Oregon heeft er de pest in. Wanneer makelaar Dan Sanders (Brendan Fraser in een zoveelste memorabele rol in zijn tanende carrière) met zijn vrouw (Brooke Shields) en zoon van Chicago naar het platteland verkast om daar een zooi dure appartementen uit de grond te stampen, komen de lokale beestjes – onder leiding van een vastberaden wasbeer – in opstand. Om die uit de kluiten gewassen woningcomplexen te kunnen neerpoten, moet immers een bos neergehaald worden, en dat zint de huidige woudbewoners niet. En zij laten dan ook niks aan het toeval over om de kapitalistische indringers duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn.

Eikels die per katapult afgevuurd worden, bijen die hun angel in Dans medewerkers planten, een beer die Dan in een mobiel toilet opsluit, stinkdieren die hem net niet aan het stikken brengen, een ekster die hem continu uit zijn slaap probeert te houden, vogels die een luchtaanval inzetten en omstanders met drek besmeuren, het creatieve team achter ‘Furry Vengeance’ heeft duidelijk zoveel mogelijk situaties verzonnen waarbij dieren de mens het leven zuur kunnen maken. Op zijn best levert dat een onschuldig monkellachje op (de wasbeer is een winner!), maar hoe meer Frasers karakter op de proef wordt gesteld, hoe meer het repetitieve karakter van de film je tegen de borst gaat stuiten.

Nog één ding pleit echter in het voordeel van deze vooral op gezinnen met (jonge) kinderen bestemde prent (er prijkt op de Blu-ray ook niet voor niets een Nederlandstalige nasynchronisatie), en dat is de keuze van de makers om de dieren niet te laten praten. Waardoor negen op de tien jokes onder de slapsticknoemer te catalogeren zijn. Maar fantasierijk kan je het al bij al niet noemen. Het gros van de humor zie je van mijlenver komen aandraven, de nodige pis- en kakhumor wordt niet geschuwd (de scène met de mobiele toilet is een pijnlijk dieptepunt) en de voorspelbare boodschap wordt er als het ware met de voorhamer ingeramd. Sterker nog: het ecologische opgestoken vingertje is zo weinig subtiel doorheen het verhaal verweven dat je gedurig de indruk krijgt dat WWF of Gaia mee voor de productie getekend hebben. ‘Furry Vengeance’ lijkt wel één lange boodschap van algemeen nut over hoe wij meer respect voor de natuur moeten hebben. Maar dan wel één die platvloersheid én krakkemikkige speciale effecten (de beestjes zien er niet altijd even overtuigend uit) niet schuwt.

Dat Fraser nog niet geheel van al zijn kunnen ontdaan is, bewees hij onlangs nog in ‘Extraordinary Measures’, maar hier is van die karakteracteur geen glimp te bespeuren. Een standaardrol als deze vraagt ook om niet veel, maar de tenenkrommende vertolking die de ‘The Mummy’-ster hier neerpoot, maakt met stip kans op een Razzie. Concurrentie krijgt hij daarbij uit eigen kamp, want Hollywoods favoriete Azië-malloot Ken Jeong (‘The Hangover’) werkt zowaar nog meer op de zenuwen. Slim bekeken van de makers, want zo is het niet moeilijk om voor de heldhaftige diertjes te supporteren. Missie geslaagd dus. De film evenwel iets minder.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray