Zoeken

Backdraft (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Backdraft (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Kurt Russell, William Baldwin, Scott Glenn, Robert De Niro
  • Genre: Actie
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Backdraft (Blu-ray)"

In 1991 was ‘Backdraft’ een blauwdrukvoorbeeld van wat zich gemakkelijkheidshalve als ‘high concept Hollywoodcinema’ laat samenvatten. Mocht dit een film zijn die vandaag in de zalen wordt uitgebracht, dan zou dat trouwens nog steeds het geval zijn. Zij het dan waarschijnlijk met een andere cast: Robert De Niro en Donald Sutherland zien we nog wel opdraven, maar William Baldwin zou plaats hebben gemaakt voor pakweg Ryan Reynolds, Kurt Russell voor Daniel Craig, Jennifer Jason Leigh voor Anne Hathaway, Rebecca De Mornay voor Rachel McAdams en Scott Glenn voor (waarom niet) Nick Nolte. Niet dat we Universal op een idee willen brengen voor een remake (god beware ons), want veel nieuws is niet toe te voegen aan deze rechttoe rechtaan ode aan de brandweerman. Tenzij karrenvrachten pompeus CGI-kunst- en vliegwerk.

‘Backdraft’ focust op een unit brandweermannen in Chicago. Stephen (Russell) en Brian McCaffrey (Baldwin) zijn twee broers die hun brandweermanvader ettelijke jaren geleden verloren (de arme man verkoolde tijdens een brand). Stephen is niet echt opgezet met de komst van zijn jongere broer, en beschouwt hem niet mans genoeg om de zware taak aan te kunnen. Hun meningsverschillen worden willens nillens echter op de lange baan geschoven als een brandstichter een spoor van vernieling zaait. Aan Robert De Niro als brandexpert de taak om samen met veroordeelde brandstichter Donald Sutherland uit te zoeken wie de schuldige is.

Ron Howard is een regisseur die sinds het begin van de jaren tachtig al talrijke ‘typische’ Hollywoodprenten heeft gedraaid. Soms valt er weinig aan te merken op ’s mans oeuvre (‘Apollo 13’ blijft een topper), af en toe slaat hij de bal ook serieus mis (begin jaren negentig met de Tom Cruise en Nicole Kidman weepie ‘Far And Away’). Er zijn zelfs kwatongen die beweren dat Howard nog nooit een goede film heeft gemaakt, maar dat is toch ietwat te kort door meer dan een bocht. ‘Backdraft’ telt in elk geval voor- en tegenstanders. Wie op zoek is naar een weinig kijkinspanning vragende actiethriller met een menselijke invalshoek zit hier goed, wie het op zijn heupen krijgt van regisseurs die de schmaltz-momenten uit Spielbergs carrière kopiëren laat waarschijnlijk liefst de vlammenwerper los op deze prent die het niet echt van subtiliteit moet hebben.

Waar Howard zich aan bezondigt, is aan de haast mythische manier waarop hij de brandweermannen in beeld brengt. Ze worden afgeschilderd als échte helden die niet zomaar kiezen voor een job, maar elke dag hun leven in de waagschaal zetten. Er is natuurlijk iets te zeggen voor die keuze, maar Howard legt het er af en toe toch iets te dik op. Tussen de verbazingwekkende speciale effecten is dan weer geen speld te krijgen: de mengeling tussen stuntwerk tussen echte vlammen en vroege computereffecten ziet er nog steeds spectaculair uit. Het vuur is hier alles behalve een gimmick, maar een apart personage dat voortdurend opduikt als de échte boosdoener in het verhaal.

‘Backdraft’ mag dan geen generatieoverschrijdende klassieker zijn, het blijft degelijk vakwerk en stukken beter dan het min of meer gelijkaardige ‘Ladder 49’ met John Travolta en Joaquin Phoenix als vuurbestrijders. Al is ‘Backdraft’ ook niet de beste Hollywoodbrandhaard, daar aan het campgehalte van ‘The Towering Inferno’ uiteraard niet te tornen valt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray