Zoeken

Rapunzel

  • Cinevision.be/nl quoteert Rapunzel met een 4/5
  • Regisseurs: Nathan Greno, Byron Howard
  • Cast: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
  • Genre: Animatie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-03-2011
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Rapunzel"

Een applaus en cheerleaderdansjes zijn meer dan terecht voor het geanimeerde prinsessenavontuur ‘Rapunzel’. Of ‘Tangled’, zoals de officiële Engelse titel luidt. Niet alleen omdat het een uitstekende portie vertier is, maar ook omdat deze film de eer en het genoegen heeft de vijftigste zogeheten Disney-classic te zijn. Klassiekers zijn die vijftig geenszins allemaal, maar deze ‘Rapunzel’ heeft alvast genoeg troeven om de tand des tijds netjes te doorstaan en ook de komende generaties te entertainen.

Nog een mijlpaal: ‘Rapunzel’ is de eerste computeranimatiefilm uit de Disneystudio’s die zich moeiteloos kan meten met handgetekende klassiekers als ‘Snow White And The Seven Dwarfs’, ‘Cinderella’, ‘Beauty And The Beast’ en ‘Aladdin’. En dat werd tijd: ‘Dinosaur’ was te log, ‘Chicken Little’ een ongelooflijke miskleun en ook ‘Bolt’ viel twee jaar terug nog te licht uit. Voor ‘Tangled’ ging Disney niet over een nacht ijs: projectsupervisor Glen Keane (die meewerkte aan heel wat Disneyanimatiefilms uit de jaren tachtig en negentig) wou als het ware dat de computers voor de animator even plooibaar moesten zijn als een set tekenpotloden. Keane prefereert de term ‘driedimensionaal tekenen’ in plaats van ‘driedimensionale animatie’, en met ‘Rapunzel’ is hij in zijn opzet geslaagd. De achtergronden mogen dan wel met een computer zijn gemaakt, ze ogen even charmant als de handgetekende schilderijen die tal van vroege Disneymeesterwerken kleurden.

De stijl van ‘Rapunzel’ is trouwens gebaseerd op het werk van de Franse rococoartiest Jean-Honore Fragonard. Niet meteen de bekendste naam, maar het toont aan dat de adaptatie van het ‘Rapunzel’-sprookje van meet af aan was opgezet om de mond te snoeren van critici die dachten dat Disney niet meer relevant is nu vooral Pixar en Dreamworks Animation de succesvolle lakens uitdelen. Al is er uiteraard een link met Pixar, daar Pixar-legende John Lasseter als hoofd van de Disneyanimatiestudio’s ook dit project mee in goede banen heeft geleid.

‘Rapunzel’ is vooral bekend als sprookje van de gebroeders Grimm en verscheen voor het eerst in 1812, al haalden zij de mosterd bij een Frans sprookje uit 1698. Je kan je afvragen waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer ze bij Disney Rapunzel aan hun prinsessenpantheon toevoegden. De tijd is er in elk geval rijp voor, want in tegenstelling tot het seutemiekarakter van prinsessen in wording Sneeuwwitje en Assepoester heeft Rapunzel van in het begin haar op de tanden. Als baby werd ze ontvoerd door Mother Gothel, een heks die Rapunzels goudblonde lokken nodig heeft om voor eeuwig jong te blijven. De haren mogen niet worden geknipt, en dus sluit Gothel Rapunzel op in een toren terwijl haar haardos kilometerslang wordt. Rapunzel (die denkt dat Gothel haar echte moeder is) wil op haar achttiende verjaardag echter meer: ze wil de buitenwereld in om te ontdekken wat de lichtjes zijn die ze ’s nachts vanuit haar torenvenster ziet. Wanneer de goedaardige dief Ryder Flynn de toren ontdekt, wordt hij willens nillens degene die Rapunzel meetroont naar de bewoonde wereld, en dat is uiteraard niet naar de zin van Gothel.

Een standaard ‘er was eens een prinses’-synopsis dus, maar de uitwerking is allesbehalve standaard. De vlekkeloze animatie is een feest voor jong en oud, de personages zijn eenvoudig, herkenbaar en toch origineel uitgewerkt, en de intermezzo’s met de onvermijdelijke sidekickbeesten (een kameleon en een paard) worden niet te pas en te onpas gebruikt, maar vloeien goed getimed doorheen het scenario. Drukdoenerij wordt met andere woorden ingeruild voor fijnzinnig berekende humor en spektakel, wat van ‘Rapunzel’ zonder enige twijfel de beste Disney-prinsessenfilm maakt sinds ‘Beauty And The Beast’. Eentje voor alle (leef)tijden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray