Zoeken

Inhale

  • Cinevision.be/nl quoteert Inhale met een 2/5
  • Regisseur: Baltasar Kormàkur
  • Cast: Durmot Mulroney, Diane Kruger, Sam Shepard
  • Genre: Thriller
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-10-2010
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Inhale"

Je zou het niet zeggen als je je op de sofa nestelt voor dit zweterig en broeierig thrillerdrama gesitueerd in Mexico, maar de regisseur is wel degelijk een IJslander. Niet zomaar de eerste de beste trouwens, want Baltasar Kormàkur staat geboekstaafd als de beste IJslandse filmmaker, en is bovendien ook actief als acteur, producer en theatermaker. ‘Inhale’ is zijn eerste Engelstalige, niet in zijn thuisland gedraaide film.

Toch zag Kormàkur ‘Inhale’ niet zomaar als een opdrachtfilm waarmee hij even de sfeer in Hollywood kon opsnuiven. Hij zet het scenario immers naar zijn hand zodat hij kan uitpakken met favoriete thema’s: een door een drama verscheurde familie, personages die geografisch gedesoriënteerd raken, zwartgalligheid die zich een weg naar de oppervlakte bokst … Toch is het moeilijk om ‘Inhale’ op hetzelfde niveau te plaatsen als zijn beste IJslandse films ‘101 Reykjavik’ en ‘Jar City’ (waar momenteel trouwens een Amerikaanse remake wordt van gemaakt) daar dit filmpje de goede bedoelingen waar het van uitpuilt niet allemaal waar kan maken.

Paul Stanton (Dermot Mulroney) is een openbaar aanklager die in het oog van de storm staat als hij een vermeend pedofiel verdedigt die door de vader van een van zijn slachtoffertjes werd aangevallen. Privé gaat het hem evenmin voor de wind, daar zijn aan een dodelijke longziekte lijdend dochtertje Chloe zonet van de donorlijst is gehaald. Via via ontdekt hij dat het in Mexico mogelijk is om het lijstsysteem te omzeilen en een donor te kopen. Paul besluit het risico te nemen en terwijl zijn vrouw Diane (Diane Kruger) in Amerika bij Chloe blijft, reist hij naar Mexico op zoek naar ene Dr. Navarro die dergelijke onwettelijke donoroperaties zou uitvoeren. Paul verzeilt in de gevaarlijke wereld van drugskartels en omkoperij, en ontdekt dat zijn status van gerespecteerd Amerikaans burger in de onderbuik van Mexico niets betekent. Als hij Chloe echt wil redden, zal hij een persoonlijk offer moeten brengen en meer dan eens zijn eigen leven in de waagschaal moeten gooien.

‘Inhale’ is in de eerste plaats een ‘wat zou jij doen om je kind te redden?’-drama. Maar dan uitgewerkt als thriller. Zij het minder sterk dan de Serviër Srdan Golubovic deed in ‘Klopka’ (‘The Trap’) in 2007. Mulroney’s odyssee in Mexico levert niet de verhoopte nagelbijtende hap op: hij huppelt van contactpersoon naar contactpersoon, krijgt hier en daar eens een klap tegen het hoofd of een ander lichaamsdeel en ontsnapt ei zo na zelfs aan de dood na een inval bij drugdealers. Dat laatste klinkt spectaculair, maar is meteen ook een compleet overbodige scène die niets van doen heeft met de thematiek van de prent. Waardoor je lange tijd meer het gevoel hebt naar een matige actiefilm te kijken dan naar een doorleefd drama.

Tegen het eind krijgt Kormàkur de prent terug in het gareel, zelfs al ben je als kijker Stanton schijnbaar steeds een stap voor en heb je sneller dan hem door waar de donoren vandaan komen. Echt verrassen doet de climax dus niet, maar toch mag er goedkeurend geknikt worden voor de dappere keuze en de soberheid waarmee de cineast de laatste vijf minuten in beeld brengt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray