Zoeken

Rome: Rise And Fall Of An Empire

  • Cinevision.be/nl quoteert Rome: Rise And Fall Of An Empire met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Robert Gardner
  • Cast: n.v.t.
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-11-2010
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Rome: Rise And Fall Of An Empire"

‘Julius Caesar’, ‘Quo Vadis’, ‘Spartacus’, ‘The Fall Of The Roman Empire’, ‘Gladiator’, er zijn al zoveel facetten van de Romeinse geschiedenis op pellicule getoond, maar nooit was het scala zo compleet als in deze door History Channel geproduceerde documentaire. Zelfs tv-series als ‘Rome’ of ‘Spartacus: Blood And Sand’ (wanneer verschijnt die eigenlijk in onze contreien op dvd of, preferabel, Blu-ray?) wisten met hun epische speelduren en veelvuldige afleveringen niet de volledige historie van het Romeinse Rijk te vatten.

De kans dat peplumfanaten met deze meer dan tien uur overspannende en uit vier discs opgetrokken documentairereeks veel nieuws te weten komen over wat er zich zo’n tweeduizend jaar geleden op het Europese vasteland afspeelde, is klein, maar we zeggen er donder op als je ooit al zo’n extreem gedocumenteerd werkstuk achter de kiezen hebt geslagen. En wie eerder houdt van realistische fictie, zoals de films vaak zijn, hoeft het bij het woord ‘documentaire’ in dit geval toch nog niet meteen op een lopen te zetten. Historische gebeurtenissen die je tot op heden alleen maar kende van de lessen geschiedenis of van pompeuze actiescènes in prenten die spektakel hoger in het vaandel dragen dan accuratesse, worden hier knap nagespeeld met een correcte verhouding brood en spelen/historische precisie.

Daar deze documentaire het gehele Romeinse imperium overspant, schieten we logischerwijze uit de startblokken met het prille begin. We schrijven 113 voor Christus, horden barbaren die bekendstaan als de Cimbri doorbreken met veel geweld de Noordelijke grens van het Romeinse Keizerrijk. Meer dan honderdduizend soldaten komen om het leven, maar toch is deze veldslag niet het begin van de fall, maar net van de rise van het Romeinse Rijk. De burgers mogen dan al angstig zijn, ze staan voor de keuze tussen totale uitroeiing of een dictatuur onder generaal Marius. Een keuze die rap gemaakt is en de aanleiding geeft tot een zich alsmaar uitbreidend rijk.

Spartacus, Julius Caesar, Claudius, Domitian, Marcus Aurelius, Constantine, alle grote namen komen voorbij en worden nauwgezet in het juiste historische tijdskader geplaatst. Naargelang de reeks vordert en het grootse verhaal van een rijk dat ongeveer een halve eeuw aan de macht was alsmaar meer vorm krijgt, worden alle onderlinge relaties tussen de bekende historische figuren duidelijk. Van haar eerste grote veldslag, van gedenkwaardige militaire wapenfeiten tot aan de uiteindelijke val, alles komen we te weten op zulke manier dat je haast niet voelt dat je naar een documentaire zit te kijken. Het enige dat je daar nu en dan op drukt, is de voice-over-stem en de historici die nu en dan bij bepaalde gebeurtenissen extra info voorzien. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit het oogpunt van de Romeinen zelf. We zijn getuige van de gewelddadige aanvallen door middel van nagespeelde veldslagen. Straten krioelend met mensen, gevechten te paard, strijdende legers en wedstrijden tussen heldhaftige gladiatoren spelen zich af tegen een achtergrond van losbandigheid en overdaad.

Liefhebbers van het betere sandalenwerk mogen deze grandioos vormgegeven tv-reeks dan ook niet missen, maar ook wie enige interesse koestert in politiek getouwtrek zal niet minder dan gefascineerd zijn door de wijze waarop ook naast het strijdterrein gevochten werd om macht en alleenheerschappij. Een knap geschiedkundig document kortom, dat hoofd- van bijzaak weet te onderscheiden en op een heldere en logisch opgebouwde manier het kluwen rond het machtige Romeinse Rijk ontwart.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray