Zoeken

Cinderella Man

  • Cinevision.be/nl quoteert Cinderella Man met een 2/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Russell Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti
  • Genre: Drama
  • Duur: 144 minuten
  • Releasedatum: 21-09-2005
  • DVD: 08-03-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Cinderella Man"

Vier jaar na viervoudig Oscarwinnaar ‘A Beautiful Mind’ slaan eeuwige schmaltzregisseur Ron Howard en zware jongen Russell Crowe opnieuw de handen in elkaar voor ‘Cinderella Man’, een waar gebeurd verhaal, gebaseerd op het leven van Jim Braddock, een veelbelovende bokser, die na een reeks nederlagen gedwongen op pensioen gesteld wordt.

Ten tijde van de Amerikaanse depressie, ziet hij zich verplicht een resem uitzichtloze baantjes aan te nemen om z’n vrouw (Renée Zellweger) en drie kinderen te onderhouden. Wanneer hij van z’n manager (Paul Giamatti) een aanbod krijgt nog een laatste keer plaats te nemen in de ring ter eervol afscheid, zegt hij vooral toe omwille van het instant geld dat ermee gepaard gaat. Tot ieders verbazing wint Braddock de kamp en lijkt z’n bokscarrière opnieuw gelanceerd.

‘Cinderella Man’ is een oerconventioneel, afgezaagd en weinig innoverend boksdrama, waarin de American dream de boventoon speelt en familiewaarden centraal staan. Reken daarbij de aanwezigheid van voormalige Oscarwinnaars Ron Howard, Russell Crowe én Renée Zellweger en het mag duidelijk zijn dat dit lam en voorspelbaar boksfilmpje smeekt om een hele zooi gouden beeldjes. Dit is geen oprecht drama, dit is geen film over de common man die op eigen kracht de top bereikt; neen, dit is een platte, sentimentele prent, die via alle ouderwetse truken van de foor op het gevoel van de kijker probeert te spelen. Maar dan mag Ron Howard moeilijkheden hebben z’n film te larderen met oprechte emotionaliteit, de boksscènes zijn indrukwekkend in beeld gezet.

Russell Crowe is al even imposant in de hoofdrol en heeft ook in z’n privé-leven reeds bewezen goed met de vuisten overweg te kunnen. Hij wordt bijgestaan door de enerzijds erg irritante Renée Zellweger (nooit werkte zij meer op de zenuwen!) en anderzijds briljante Paul Giamatti, die misschien wel de ster van de film genoemd mag worden. ’Nooit was een verhaal in de sportwereld zo indrukwekkend als dat van Jim Braddock’, aldus de openingstekst van ‘Cinderella Man’. We kunnen ons best voorstellen dat dergelijke levensloop voor de echte Braddock onvergetelijk en uniek is, maar als verfilming blijft z’n verhaal steken in de stereotiepe Amerikaanse normencinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray