Zoeken

Nativity!

  • Cinevision.be/nl quoteert Nativity! met een 2/5
  • Regisseur: Debbie Isitt
  • Cast: Martin Freeman, Ashley Jensen, Marc Wootton
  • Genre: Komedie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-11-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Nativity!"

De kerstdagen: voor de een zijn ze humbug, voor een ander the season to be jolly. In de entertainmentwereld primeert niet zo verrassend het laatste, want kerstmis en alle daarbij horende poespas blijven een lucratieve afzetmarkt, zodat er elk jaar wel nieuwe, speciaal op het kerstfeest toegespitste goodies op de markt komen. Vorig jaar ging in Groot-Brittannië deze ‘Nativity!’ in première, en een jaar later is die film ook bij ons te zien, zij het rechtstreeks op dvd. Niet geheel verwonderlijk, daar we dit stuk kerstexploitatie niet echt potten zien breken in niet-Engelse bioscopen.

Centraal in ‘Nativity!’ staat Paul Maddens (Martin Freeman), een leraar op een lagere school in Coventry die door de directrice uitverkoren wordt om het kersttoneelstuk te organiseren. En dat ziet Paul helemaal niet zitten, daar hij een grondige hekel heeft aan kerstopvoeringen. Nochtans heeft hij vele jaren zelf in zo’n stuk opgetreden als kerstelf: samen met zijn toenmalige vriendin Jennifer (Ashley Jensen), die hem nadien verliet om in Hollywood producer te worden, en met Gordon Shakespeare, een omhooggevallen snob die nu de kerstfeesten organiseert op een privéschool en geen kans onbenut laat om zijn vroegere vriend belachelijk te maken. Paul krijgt de hulp van Mr. Poppy (Marc Wootton), die het uitstekend kan vinden met de kinderen, maar Paul (aanvankelijk) vooral op de zenuwen werkt. Wanneer Paul Gordon op de mouw speldt dat zijn toneelstuk gaat worden bijgewoond door Jennifer en een delegatie uit Hollywood, verspreidt dit gerucht zich als een lopend vuur door Coventry. Paul kan de leugen niet meer ongedaan maken, en besluit om zelf naar Hollywood te reizen om Jennifer over te halen het kerststuk bij te wonen.

‘Nativity!’ is geregisseerd door theatermaakster Debbie Isitt. Ze is hiermee niet aan haar pelliculeproefstuk toe daar ze in 2006 ‘Confetti’ draaide, een volledig geïmproviseerde komedie over de voorbereidingen van een huwelijksfeest. De parallel met ‘Nativity!’ is snel gemaakt natuurlijk, daar dit een film is die zich toespitst op de voorbereidingen van een kersttoneelstuk met kinderen. ‘Nativity!’ had wel degelijk een uitgeschreven script, maar Isitt liet heel wat plaats en ruimte voor improvisatie. Zeker bij de kinderen, waarvan heel wat audities in de uiteindelijke montage zijn opgenomen.

Isitt gaat voluit voor de feel good factor: het aantal close-ups op de jengelende kindergezichtjes is niet bij te houden, en het duurt niet lang voor ‘Nativity!’ zich openbaart als een kruising tussen ‘De Kinderacademie’ en een juniorversie van ‘Idool’. Wat voor de iets meer cynische kijker waarschijnlijk genoeg reden is om dit schijfje als kerstonderlegger te gebruiken. Bovendien zijn de meeste personages (de theatercriticus, de burgemeester, de directrice, de Hollywoodregisseur) ontzettend karikaturaal neergezet, wat de geloofwaardigheid niet meteen ten goede komt.

Ook nefast voor de feestvreugde: de finale waarin het klein grut welhaast een rockoperaversie van Jezus’ geboorteverhaal brengt. Wat voor degenen die deze film lusten ongetwijfeld het hoogtepunt zal zijn, is voor de non-believers echter alles behalve de kers op de kerststronk. Ook al omdat scenariocoherentie sowieso Isitts sterkste kant niet is: die finale past totaal niet bij de voorgaande klunspogingen van Maddens en Mr. Poppy om het toneelstuk op poten te zetten. Tenzij de elfen van de Kerstman stiekem werden ingehuurd om ’s nachts de kostuums en decors te maken. Neen, wie echt zin heeft in een onsterfelijke opvoering van het Bethlehems mirakel, verwent de zintuigen beter nog maar eens met Urbanus’ ‘Bakske Vol Met Stro’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray