Zoeken

Sammy's Avonturen: De Geheime Doorgang (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Sammy's Avonturen: De Geheime Doorgang (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ben Stassen
  • Cast: Yuri Lowenthal, Isabelle Fuhrman, Tim Curry
  • Genre: Animatie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Sammy's Avonturen: De Geheime Doorgang (Blu-ray)"

Ben Stassen en de begane grond: geen goeie match. Nadat hij eerder het luchtruim opzocht voor zijn 3D-animatiefilm ‘Fly Me To The Moon’, kiest hij in opvolger ‘Sammy’s Avonturen: De Geheime Doorgang’ het ruime sop. Net als het vliegavontuur betreft het hier een in zijn eigen studio in België (nWave Pictures) geconcipieerde animatieprent in drie dimensies, waarin enkele olijke diertjes de show mogen stelen. Geen vliegen ditmaal, maar wel sympathieke waterwezens, waaronder hoofdfiguur Sammy, een schildpad die terugkijkt op zijn dolle zeeavonturen.

Zo krijgen we onder andere te zien hoe Sammy als jonge geschelpte een meeuwenaanval overleeft op het strand van Californië, vriendschap sluit met lotgenote Shelly, maar haar door alle commotie meteen weer uit het oog verliest. Omdat animatiefilms door de regel een romantische component ingebouwd hebben, mag je er dus donder op zeggen dat de held uit de titel de zoektocht inzet naar het schildpadje van zijn dromen. Daarbij geholpen door nieuwe beste vriend Ray belandt Sammy van de ene belevenis in de andere en gaat hij niet enkel op zoek naar Shelly, maar ook naar de geheime doorgang, een toegangspoort tot een waar paradijs. Haaien, vissers, koude en menselijke vervuiling zijn maar enkele van de factoren die zijn zoektocht bemoeilijken. En die stuk voor stuk adembenemende (onderwater)plaatjes opleveren.

Al het goeds op vlak van animatiefilms komt dus niet automatisch uit Amerika (en dan meer bepaald uit de haast onevenaarbare Pixar-stal), met een beetje inventiviteit en de nodige technische ondersteuning en inzichten lukt het een creatieve Belg om een film af te leveren die op visueel gebied nauwelijks hoeft onder te doen voor zijn genregenoten over de plas. ‘Sammy’s Avonturen: De Geheime Doorgang’ laat zich het best omschrijven als pure eye candy. Wie reeds over de juiste 3D-apparatuur beschikt, kan de film bovendien in Real 3D aanschouwen: geen gimmick, wél echte magie. Al is de onderwaterfauna- en flora ook in 2D op Blu-ray adembenemend.

Inhoudelijk halen Stassen en co echter wel hun mosterd in Amerika/bij Pixar, want niemand kan ontkennen dat dit ‘Finding Shelly’-avontuur hevig geïnspireerd is door de anemoonvisjeparel die zeven jaar geleden Pixar een Oscar opleverde. De avonturen van Sammy en co, en de vele hindernissen die hun pad kruisen, vertonen een gelijkaardige structuur en laten zich niet meteen kenmerken door originaliteit. Maar een kniesoor die daarop let. Een kind zal je niet tegenhouden met opengesperde ogen de prachtige plaatjes gade te slaan en zelfs de volwassen kijker kan niet anders dan toegeven dat hier op vormelijk vlak niks op aan te merken valt. En dat het qua pretgehalte probleemloos kan concurreren met al wat DreamWorks, Disney of andere tekenfilmstudio’s met regelmaat van de klok in de zalen brengen.

Bovendien bevat de film ook een ecologische les, anno 2010 vooral eigen aan de vele natuurdocumentaires die de markt overspoelen. Je moet al een stel stevige oogkleppen ophebben om Stassens opgestoken vingertje niet correct te interpreteren. Oorspronkelijk zou ‘Sammy’s Avonturen’ ook het pelliculelicht zien onder de titel ‘Around The World In 50 Years’: we zien namelijk hoe een zeeschildpad zijn leven gedurende vijftig jaar lang moet bijsturen ten gevolge van de opwarming van de aarde. En het hoeft niet gezegd dat in de eerste plaats de mens met de schuldvinger gewezen wordt. Een verademing om deze les eens niet door een pedante voice-over-stem op de mouw gespeld te krijgen, maar via het aandoenlijke relaas van een schildpad met wie we makkelijk kunnen meeleven. En waardoor we het ons allemaal nog net iets meer gaan aantrekken. Leuk amusement dus, mét een boodschap.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray