Zoeken

Cars Toons (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cars Toons (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: o.a. John Lasseter
  • Cast: Keith Ferguson, Larry The Cable Guy
  • Genre: Animatie
  • Duur: 35 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Cars Toons (Blu-ray)"

Pixar is niet alleen sterk in het maken van tijdloze animatiefilms die bij meer dan één generatie voor fijne (jeugd)herinneringen zorgen, ze weten ook waar de klepel hangt als het aankomt op marketing- en merchandisinghypes. Dat speelgoed en afgeleide hebbedingen van ‘Toy Story’ populair zijn en blijven, hoeft niet te verwonderen daar er drie films rond Woody, Buzz Lightyear en co. zijn gemaakt. Maar hét merchandisingprijsbeest is ongetwijfeld ‘Cars’. De film mag dan al uit 2006 stammen – en niet per sé de beste Pixarprent zijn – Lightning McQueen en de zijnen zijn nooit verdwenen uit speelgoedrekken, klerenwinkels of gadgetsshops. Meer zelfs, je hoeft niet eens ver te zoeken om merchandising te vinden met Radiator Springs-inwoners die niet eens in de film voorkwamen. Of hoe Pixar slim de weg vrijmaakt voor ‘Cars 2’ waarvan nu al vaststaat dat het een geheide zomerblockbuster anno 2011 gaat worden.

Nu de releasedatum van ‘Cars 2’ dichterbij komt, vonden ze het bij Pixar hoog tijd om de kortfilms met in de hoofdrol takelwagen Mater uit te brengen op dvd en Blu-ray. Sinds oktober 2008 produceerde Pixar negen korte zogenaamde ‘Cars Toons’, waarin de hoofdrol niet zozeer was weggelegd voor Lightning McQueen, maar wel voor zijn breedsprakerige compadre, takelwagen Mater. Veel tijd hoef je niet uit te trekken voor de negen filmpjes (met als ondertitel ‘Mater’s Tall Tales’ of ‘Takels Sterke Verhalen’). Een filmpje duurt immers amper drie minuten, waardoor de ‘Cars’-fans aan een halfuurtje genoeg hebben voor deze extra dosis Radiator Springs.

Al zullen het vooral de allerkleinste ‘Cars’-liefhebbers zijn die lol beleven aan de filmpjes. Een script is er nauwelijks: John Lasseter en zijn team proberen vooral om de drie minuten zo spectaculair mogelijk te maken met veel stunts en vertier voor de nog niet zo kieskeurige kijkertjes. Zo mag Mater aantreden als stuntauto, brandweerwagen, stierentemmer, vliegende schotel, monster truck, heavymetalvoertuig, astronaut, detective en racewagen in Tokio. Met die laatste is het bruggetje naar ‘Cars 2’ trouwens helemaal rond, daar een deel van die film zich daadwerkelijk in Japan zal afspelen.

De oogst mag dan mager zijn, slecht is dit uiteraard niet te noemen: het animatiewerk moet niet onderdoen voor dat van de grote speelfilmbroer, maar waar ‘Cars’ het koren was, zijn deze filmpjes toch eerder het kaf. Nogmaals, de vijfjarige ‘Cars’-fan die thuis de avonturen naspeelt met de speelgoedautootjes zal hier niet om malen, maar voor de volwassen Pixaradept zijn de Materverhaaltjes toch maar een magere maaltijd. Wegens veel te kort, weinig relevant en vooral veel te weinig diepgang. Al spreekt het wel in Pixars voordeel dat ze deze tussendoortjes toch als een labor of love beschouwen. In de extra’s vertellen Lasseter en de animatoren met passie over Mater, en dat levert best geinige achtergrondinfo op: leuk om te zien alvast hoe Mater levensecht gemodelleerd is naar een roestige takelwagen die langs Route 66 stond. Ook mooi gedaan: de storyboards van een handvol verhalen die het uiteindelijk niet haalden.

Kortom, wie zijn kroost of bevriende kleine rakkers wil verblijden met een extra dosis Mater en Lightning McQueen, zal weinig verkeerd kunnen doen met deze Blu-ray in de Kerstmansok. Maar toch blijft deze verzameling een gemiste kans om ook de grotere Pixarkijker te verrassen en te prikkelen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray