Zoeken

Grey's Anatomy, seizoen 6

  • Cinevision.be/nl quoteert Grey's Anatomy, seizoen 6 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Edward Ornelas
  • Cast: Ellen Pompeo, Patrick Dempsey, Katherine Heigl, Kevin McKidd
  • Genre: Drama
  • Duur: 1032 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Grey's Anatomy, seizoen 6"

De moeder van alle ziekenhuisseries die anno 2010 de beeldbuis overspoelen (het is nog net niet zo erg als kookprogramma’s), is misschien het vorig jaar na vijftien seizoenen afgevoerde ‘E.R.’, maar haar meest geliefkoosde dochter is zonder twijfel ‘Grey’s Anatomy’. Deze naar het medische naslagwerk van Henry Gray genoemde hospitaalsoap is intussen ook al aan zijn zesde jaargang toe (met een zevende op komst), maar vertoont nog geen sporen van sleet. Integendeel, dit nieuwe seizoen is wellicht het beste sinds de drie beginjaren.

En we weten allemaal hoe sterk die waren. Aanvankelijk legde producerende studio ABC nog de nodige scepsis aan de dag. Van ‘Grey’s Anatomy’ werd immers niet verwacht dat het een lang televisieleven beschoren zou zijn. Het eerste seizoen, dat amper negen afleveringen telde, diende om tijdelijk de voorjaarsleemte op te vullen die volgde op kijkcijferkanon ‘Boston Legal’. Toen bleek dat de avonturen van de dokters en verplegers/verpleegsters in het Seattle Grace Hospital een groter publiek aan het scherm kluisterde, ging de bal aan het rollen. Elk daaropvolgend seizoen telt minstens twintig episodes, ‘Grey’s Anatomy’ wist tweemaal de Golden Globe voor beste dramareeks te winnen en in 2007 startte de financierende zender zelfs spin-off-serie ‘Private Practice’ op.

Dat de makers niet zinnens zijn om er snel het bijltje bij neer te leggen, mag blijken uit een aantal plotbochten in deze uit 24 afleveringen bestaande jaargang, met als meest prominente een fusie tussen Seattle Grace Hospital en Mercy West Hospital. Ten gevolge daarvan worden enkele nieuwe karakters geïntroduceerd, die zich gaandeweg ook als protagonisten zullen manifesteren (sommigen al in dit seizoen, anderen vanaf het zevende). Wat maakt dat de relatie tussen Meredith en McDreamy voor een keer niet de hoofdmoot van de storytelling opeist. Ook vormelijk gooien de makers het hier over een andere boeg middels episodestructuren die zeer nadrukkelijk van de platgereden soappaden afwijken. In bepaalde afleveringen wordt nader ingezoomd op slechts één karakter (zoals op Owen in ‘Suicide Is Painless’) en een andere episode vertoont dan weer de contouren van een heuse whodunit (het uitstekende ‘I Saw What I Saw’).

Fans hoeven echter niets te vrezen: de schrijvers dienen nog altijd een evenwichtige mix van drama, romantiek en spanning op, zoals je het reeds vijf jaargangen gewend bent. Al zullen de aficionado’s wel teleurgesteld zijn door het verdwijnen van twee vaste castleden. Wie de vorige reeks zag, herinnert zich vast en zeker de emotionele cliffhanger, waarbij in het midden werd gelaten of George dan wel Izzie het tijdelijke met het eeuwige zou verruilen. Uiteindelijk blijken we in deze zesde serie afscheid te moeten nemen van beide: T.R. Knight vond dat er met zijn personage te weinig werd aangevangen (hij doet in het geheel niet mee), Katherine Heigl (zij duikt nog op in de eerste twaalf episodes) wilde zich dan weer wat meer op haar gezin concentreren.

Toch betekent dit verlies geen écht groot verlies voor de serie. De introductie van enkele nieuwe personages blaast een frisse wind doorheen het feuilleton (en dat was absoluut nodig na het algemeen als tegenvallend beschouwde vijfde seizoen) en legt zodoende de basis voor minstens nog vijf verlengingen. Bovendien gaan we er ditmaal uit met een kanjer van een climax, misschien wel de beste ‘Grey’s Anatomy’-aflevering sinds het schitterende (en alom bekroonde) derde seizoen. Als trouwe liefhebber van deze medische tv-reeks heb je de doos tissues uiteraard al lang klaar staan. Dat we nog lang mogen snotteren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray