Zoeken

Class Of 1984

  • Cinevision.be/nl quoteert Class Of 1984 met een 2/5
  • Regisseur: Mark Lester
  • Cast: Perry King, Roddy McDowell, Michael J. Fox
  • Genre: Actie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-03-2006
  • Distributeur DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Class Of 1984"

Bezint eer ge begint. Voor wie het overweegt om leraar te worden, kunnen we deze ‘Class Of 1984’, een onbenullig cultfilmpje uit begin jaren tachtig, ten zeerste aanraden.

In deze film zien we immers hoe een toegewijde leerkracht, een rol voor televisiegezicht Perry King, volledig geterroriseerd wordt door enkele onverlaten, die de school rijk is. Niet alleen verstoren de jongeren voortdurend z’n lessen, ook staan ze bekend als de drugsleveranciers van de school en vallen ze de goedbedoelende docent lastig in z’n privé-sfeer. Dat dit alles ontaardt in een gewelddadige confrontatie, waarin onder andere de vrouw van de docent de inzet is, mag duidelijk zijn.

Realisme is niet het kernwoord van deze knullig geacteerde film, maar toch start de prent met de boodschap ‘gebaseerd op een waar gebeurd verhaal’. Het lijkt onwezenlijk, zeker omdat regisseur Mark Lester z’n verhaal gesitueerd heeft in de toekomst. Lester, bekend van ‘Firestarter’ (Drew Barrymore on fire!) en ‘Commando’ (Arnold Schwarzenegger under fire!), is een echt kind van de jaren tachtig en z’n film straalt bijgevolg pure eightieskitsch uit. Lachen doen we vooral met de domme personages, hun al even ridicule hersenkronkels en de stuntelige effecten. In z’n tijd werd ‘Class Of 1984’ aangekondigd als één van de gewelddadigste films ooit gemaakt, maar anno 2006 stelt dit maar weinig meer voor. Al bevat de prent nog steeds een zekere charme.

Perry King is geen groot acteur en z’n vertolking als getormenteerde leerkracht valt dan ook redelijk mager uit. Ook Roddy McDowell, nochtans uitstekend in ‘Planet Of The Apes’ en ‘Fright Night’, levert een weinig memorabele prestatie af. Let overigens ook op het bijrolletje van Michael J. Fox, die pas enkele jaren later zou doorbreken met ‘Back To The Future’. Ach, ‘Class Of 1984’ heeft z’n charmes. De film is een tijdsdocument en hem daarop afschrijven zou oneerlijk zijn. Maar een echt goeie prent is het natuurlijk niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray