Zoeken

Intolerable Cruelty (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Intolerable Cruelty (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Joel Coen
  • Cast: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Billy Bob Thornton
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Intolerable Cruelty (Blu-ray)"

Als er al één acteur is in het huidige Hollywood die de showbizzuitstraling van de gouden jaren ’50 en ’60 het meest reïncarneert, dan is het George Clooney wel. Niet enkel zijn carrièrekeuzes nopen ons tot deze overtuiging (check o.a. ‘Good Night, And Good Luck’ en ‘Leatherheads’), ook zijn fysieke gelijkenissen met legendes als Cary Grant en/of Gregory Peck, zijn tomeloze charisma die van hem lange tijd de meest begeerde vrijgezel in de filmbusiness maakte én zijn ongeschreven, doch unaniem aanvaard patronschap in Tinseltown zetten dat idee kracht bij.

Nooit benaderde Clooney meer de uitstraling van dat klassieke Hollywood dan in ‘Intolerable Cruelty’, de tweede film in de zogeheten trilogy of idiots (Clooney kwam zelf met deze verzamelnaam op de proppen om zijn drie co-operaties met de broertjes Joel en Ethan Coen te omschrijven), waarin het getalenteerde Joodse regieduo het screwball-genre op de hak neemt. Het scenario is ditmaal dan wel niet van hun hand, maar door de uitstekende soundtrackkeuze (Simon & Garfunkel!), de inventieve mise-en-scène, de forse lading zwarte humor en de aanwezigheid van personages met namen als Rex Rexroth, Heinz The Baron Krauss Von Espy, Wheezy Joe en Ollie Olerud heb je niet de minste moeite om je helemaal in het Coen-universum te wanen.

Clooney kruipt in de huid van Miles Massey (nog zo’n ronkende allitererende naam!), een succesvol advocaat, die van echtscheidingen zijn specialisatie heeft gemaakt. Hij is de beste in zijn vak en elke bewijslast die in het nadeel van zijn cliënt spreekt, weet Miles probleemloos van tafel te vegen. Maar altijd winnen gaat ook tegensteken, niet? Zo is het alvast bij de pleiter, die dringend op zoek is naar een nieuwe uitdaging in zijn leven. En warempel, die komt in de figuur van Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones) letterlijk zijn bureau binnenwandelen. Ze is de toekomstige ex van Rex (Bernard Herrmann), die door Miles succesvol verdedigd wordt. Maar in tegenstelling tot andere gedupeerden, blijft Marylin door Miles’ hoofd spoken. Iets wat niet bepaald ophoudt wanneer zij op een dag weer voor zijn deur staat, ditmaal met de vraag een contract op te stellen voor d’r nakende huwelijk met een rijke oliemagnaat (Billy Bob Thornton).

Je hoeft zeker geen cursus scriptschrijven gevolgd te hebben om te weten welke strijd er in ‘Intolerable Cruelty’ uitgevochten wordt. Het aantrek- en afstootspelletje dat Clooney en Zeta-Jones bijna twee uur lang spelen, doet denken aan de met ratelende oneliners volgestouwde battle of the sexes-billenkletsers met Cary Grant (yup, hier is hij weer!) en Katherine Hepburn, of Spencer Tracy en diezelfde Katherine Hepburn. Niet toevallig baseerde de ravissante eega van Michael Douglas (de lucky bastard!) zich op die iconische schermdiva om haar personage in deze entertainende, maar niet heel erg diepgaande/verrassende komedie vorm te geven. In de tweede helft lijkt het verhaal zelfs een beetje te sputteren, maar de uitstekende komische timing van de cast maakt veel goed.

Vooral Clooney is subliem als ijdel en vrijgezel alfa-mannetje, wiens tandfascinatie de nodige hilariteit oplevert. En uiteraard is er niemand meer geschikt dan Billy Bob Thornton om in de huid van een southern hillbilly te kruipen. ‘Intolerable Cruelty’ is geen grootse cinema, maar met zijn puik acteerwerk, nu en dan waarlijk hilarische intermezzo’s (de dood van Wheezy Joe is een instant-klassieker) en lekker ouderwets zwierig seksekomedietoontje heeft de film voldoende in huis om twee uur te plezieren. Wat nog maar eens aantoont dat een mindere Coen nog altijd boven de middelmaat uitstijgt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray