Zoeken

Metropolis

  • Cinevision.be/nl quoteert Metropolis met een 4/5
  • Regisseur: Fritz Lang
  • Cast: Alfred Abel, Brigitte Helm, Gustav Fröhlich
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 144 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-11-2010
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "Metropolis"

Er zijn zo van die films die je als rechtgeaarde cinefiel minstens enkele keren moet zien. Fritz Langs meesterwerk ‘Metropolis’ uit 1927 is er zo eentje. Een gemakkelijke pil is het geenszins, al is het maar omdat de houterige vertolkingen voor onze moderne pupillen theatraal en zelfs een beetje lachwekkend ogen. Maar daar kijk je eigenlijk snel doorheen. ‘Metropolis’ is immers een film die het moet hebben van visie, lef en durf en uitpakt met voor die tijd waanzinnige effecten en decors.

Metropolis is een futuristische stad opgericht door de autocratische Fredersen. De stad is in twee delen gesplitst: de arbeiders leven en werken ondergronds in erbarmelijke omstandigheden, bovengronds wonen en baden de rijken in luxe. Op een dag ziet Freder, de zoon van Fredersen, het arbeidersmeisje Maria en de arme jongen is op slag verliefd. Hij volgt het meisje ondergronds waar hij diep onder de indruk is van het trieste lot van de arbeiders. Geïntrigeerd door het lef van zijn zoon duikt ook Fredersen incognito in de arbeiderswereld. Zij het met minder vredelievende doeleinden: samen met de uitvinder Rotwang bouwt hij een reuzenrobotversie van Maria in de hoop zo de arbeidersklasse te ontwrichten.

‘Metropolis’ ging in Duitsland in première in 1927 in een versie van twee en een half uur. De prent flopte aan de kassa (duidelijk een voorbeeld van een film die zijn tijd ver vooruit was), waardoor ‘Metropolis’ voor release in het buitenland en verdere re-releases steeds verder werd ingekort en opnieuw gemonteerd. Uiteindelijk werd bijna een uur materiaal weggeknipt of herschikt. Gaandeweg kreeg ‘Metropolis’ echter de status van cultmeesterwerk van de zevende kunst, en steeds meer cinefielen wilden Fritz Langs’ originele versie zien. Maar die bleek van de aardbodem verdwenen. In 2001 werd toch een gerestaureerde kopij getoond op het filmfestival van Berlijn: die klokte af op twee uur en de ontbrekende scènes werden vervangen door fotostills of tussentitels. In juni 2008 werd in de archieven van een cinemamuseum in Buenos Aires echter een 16 mm-kopie van Langs originele versie gevonden. Een restauratieploeg slaagde erin om ruim vijfentwintig minuten toe te voegen aan de versie van 2001. Op de paar minuten na die niet konden worden gerestaureerd, is de versie die op deze dvd staat dus zo goed als identiek aan Langs originele visie.

‘Metropolis’ staat geboekstaafd als de duurste stille film die ooit is gemaakt. Naar de reden waarom hoef je niet lang te zoeken: de speciale effecten, het machtige en prachtige art deco-design, de vele figuranten, de aankleding en het ontwerp van de iconische ‘maschinenmensch’, het ruikt nog steeds allemaal als het neusje van de zalm. De invloed van ‘Metropolis’ is trouwens niet te onderschatten: van ‘2001: A Space Odyssey’ en ‘Dr. Strangelove’ over ‘Blade Runner’ tot Tim Burtons ‘Batman’ en Madonna’s videoclip van ‘Express Yourself’, allemaal lieten ze zich in grote mate inspireren door Langs futuristische spielerei.

Wie zich ‘Metropolis’ trouwens herinnert als een kleurenfilm met ondertitels kan zich wel eens de woede van ‘Metropolis’-puristen op de hals halen. De in 1984 uitgebrachte en door Giorgio Moroder gesuperviseerde ingekleurde ‘discoversie’ waarin de originele soundtrack plaats maakte voor songs van onder meer Freddie Mercury, Pat Benatar en Bonnie Tyler kan bij de echte cinefiel immers maar op weinig sympathie rekenen. Hun afkeer voor dit experiment is te begrijpen, maar Moroders folie zorgde er tegelijkertijd wel voor dat een nieuwe generatie de film ontdekte. Bovendien bevatte Moroders versie beelden die destijds de Amerikaanse bioscoop niet hadden gehaald. Waardoor de puristen misschien toch stiekem genoten van Moroders ‘Metropolis’. En misschien ook wel van Freddie Mercury’s ‘Love Kills’.

Extra’s (dvd): het tweede schijfje van deze uitgave bevat de omvangrijke en boeiende docu ‘The Journey To Metropolis’ waarin zowel de ontstaansgeschiedenis als de impact van de film uit de doeken worden gedaan. Ideaal kijkvoer zoals dat heet.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray