Zoeken

Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Brad Peyton
  • Cast: Christina Applegate, Michael Clarke Duncan, Neil Patrick Harris
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 30-11-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore (Blu-ray)"

Rest in peace, Leslie Nielsen. De ongekroonde koning van de persiflagecinema is niet meer, en ironisch genoeg is ook het genre zelf op sterven na dood. Vooral sinds het duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer (makers van onder andere ‘Epic Movie’, ‘Meet The Spartans’ en ‘Vampires Suck’) zich ermee zijn gaan bemoeien, lijkt de parodieprent in een neerwaartse spiraal terechtgekomen en niet meer dan een pover excuus om een stapel seksgrappen en andere schunnigheden op de kijker af te vuren in plaats van waar het in essentie écht om gaat: bekende blockbusters op een ludieke manier op de korrel nemen.

De scenaristen van ‘Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore’ – het obligate vervolg op de huisdierenhit van negen jaar geleden die ruim 200 miljoen dollar in het laatje bracht – bewijzen zich wel uit het goede hout gesneden. Al hadden ze weinig andere keuze dan het huidige persiflageroer om te gooien: daar deze sequel zich in de eerste plaats richt op een doelgroep tussen zes en twaalf jaar (check de Vlaamse of Nederlandse dub), zagen de makers zich namelijk gedwongen inventiever uit de hoek te komen dan een inspiratieloze opeenvolging van pis- en kakgrappen. Deze actieavonturenkomedie wil boven alles familie-entertainment brengen, en met een mix van stunt- en vliegwerk (ondersteund door het betere CGI-werk) en naar de wereld van onze geliefkoosde viervoeters getransfereerde iconische pelliculereferenties slaagt schrijverscombo Ron J. Friedman en Steve Bencich (‘Brother Bear’, ‘Open Season’) wonderwel in die opzet.

Gezien de spionagecinema op de hak wordt genomen, is het niet onlogisch dat de strapatsen van 007 het meest nadrukkelijk door de komische mangel gehaald worden. Schurk met dienst is de Kitty Galore (van knappe vocalen voorzien door een uitzinnige Bette Midler) uit de titel, een ex-MIAUWS-agente die tijdens een missie in een vat haarverwijderingsgel belandde en zo haar prachtige vacht verloor. Alsof ze daarmee nog niet voldoende ellende kende, wordt ze door haar baasjes ook nog eens de deur gewezen. Kitty is niet zinnens het hierbij te laten: in haar kattenkop ontwikkelt zich het diabolische plan om de hele wereld tot haar krabpaal te maken.

Enter Diggs, een Duitse herder, die als politiehond ‘de kost verdient’. Tot hij op een dag flink blundert en hij weer naar de kennel wordt gestuurd. Hij wordt echter opgevist door hondenorganisatie Intel HQ, die in Diggs de perfecte ‘James Hond’ zien om de snode acties van Kitty een halt toe te roepen. En gezien de niks of niemand ontziende naaktkat het ook op d’r eigen soortgenoten gemunt heeft, dringt bovendien een samenwerking met MIAUWS zich op. De plot mag dan al weinig 007-ish ogen, de verwijzingen zijn niettemin legio: Kitty Galore (merk alvast de gelijkenis met ‘Goldfinger’-personage Pussy Galore) blijkt een Blofeld-achtige bad girl met een muis in plaats van een kat op de schoot, Roger Moore leent zijn vocalen aan een poes met de naam Tab Lazenby (wie vertolkte ook alweer Bond in ‘On Her Majesty’s Secret Service’?) en de gadgets waarover zowel katten als honden beschikken, hadden makkelijk door Q ontworpen kunnen worden.

Maar hebben de jongere kijkertjes wel iets aan al die referenties? Wellicht niet, maar het maakt de zit er voor de volwassen meekijker alleen maar prettiger op. Terwijl die zich 82 minuten lang kan bezig houden met het spotten van parodieën (o.a. ‘The Silence Of The Lambs’, ‘Mission: Impossible’ en ‘The Terminator’ passeren eveneens de revue), amuseert de jongere telg zich met de dolgekke avonturen van pratende honden en katten, die – het is nu eenmaal een evidentie dat een film voor kinderen ook een les uitdraagt – een boodschap van samenhorigheid predikt. Maar los van deze obligate levensles is ‘Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore’ een zeer vlotte actiekomedie voor jong en oud. En een parodiefilm waaraan Leslie Nielsen wellicht graag zijn stem had verleend.

Extra’s (Blu-ray): de Blu-ray-uitgave bevat zowel de 3D- (niet met brilletjes, dus enkel bestemd voor zij die al van een 3D-installatie in de woonkamer genieten) als de 2D-versie en biedt naast een erg leuk kortfilmpje met cartoonfiguren Road Runner en Wile E. Coyote nog een waaier aan extra’s die wel met de film verband houden: van een featurette waarin we te zien krijgen hoe de honden en katten de set beleefden tot een geinige gag reel.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray