Zoeken

Spanish Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert Spanish Movie met een 2/5
  • Regisseur: Javier Ruiz Caldera
  • Cast: Carlos Areces, Michelle Jenner, Alexandra Jiménez
  • Genre: Komedie
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Spanish Movie"

De schijnbaar onophoudelijke golf archislechte parodiefilms die de afgelopen vijf jaar om onverklaarbare redenen het pelliculelicht op groen kregen van studiobonzen met dollartekens in de ogen werpt twee pertinente vragen op. Hoeveel films kan je nog op de korrel nemen zonder in hopeloze herhaling te vallen? En heeft het genre zichzelf – door kwantiteit duidelijk boven kwaliteit te stellen – niet buitenspel gezet om ooit nog ernstig genomen te worden? Ook al is ernstig misschien niet het juiste woord in deze context.

Want uiteraard is een spoof in de regel om te lachen. Maar net door de stroom smakeloze cinema die dit subhumorgenre de recente jaren voortbracht, mag het al een wonder heten dat niet élke filmliefhebber met nog een greintje zelfrespect het niet direct op een lopen zet wanneer een nieuwe parodieprent zich aandient. En kan je het ze kwalijk nemen? ‘Disaster Movie’, ‘Vampires Suck’, ‘Meet The Spartans’, ‘Epic Movie’, de voorbeelden om je een eeuwige afkeer van het genre te doen krijgen, zijn legio. Toch zijn er uitzonderingen, films die om één of andere reden wel je aandacht verdienen. ‘Spanish Movie’ (we geven het toe, de titel luidt niet veel goeds in) is zo’n film.

De twee sterren die boven deze recensie fonkelen, geven natuurlijk meteen te kennen dat je deze film van de shortlist ‘potentiële meesterwerken van de zevende kunst’ mag schrappen, maar in een genre dat zichzelf zo vakkundig de strot aan het omwringen is, kan je niet anders dan van een verademing spreken. Het begint al bij de voertaal: die is, zoals de titel niets verhullend verraadt, Spaans – hoeveel keer zag je al een pastiche in een andere taal dan het Engels voorbijkomen? En bovendien wordt vooral de lokale cinema een bij momenten geinige hak gezet. Wie ze kent, spot geestige parodieën op onder meer ‘Abre Los Ojos’, ‘El Orfanato’, ‘[Rec]’, ‘Tesis’ en ‘Pan’s Labyrinth’. En de Almodovar-adept met gevoel voor humor zal zeker lachen met het naar de regisseur genoemde dorpje, dat bewoond wordt door karakters die niet zouden misstaan in een prent van de flamboyante snelfilmer. Voorts zullen de verwijzingen naar ‘Todo Sobre Mi Madre’, ‘La Mala Educacion’ en ‘Tacones Lejanos’ geen enkele cinefiel ontgaan.

Wat meteen het grootste probleem van ‘Spanish Movie’ blootlegt: net zoals heel wat van zijn soortgenoten durft dit Spaanse broertje van ‘Scary Movie’ en ‘The Kentucky Fried Movie’ (stammend uit de tijd waarin met parodiefilms nog te lachen viel) af en toe flirten met de grenzen der smakeloosheid (geen humorfilm zonder pis- of kakgrap vandaag de dag, zelfs niet in Spanje), terwijl de door de komische mangel gehaalde films een publiek beoogden dat mijlenver van dit soort cinema wegblijft. Met andere woorden: de popcornvretende ‘Meet The Spartans’-fan zal de parodie ontgaan, terwijl de meerwaardezoeker hier geen nood aan heeft. Schizofreen, inderdaad!

De cast stelt traditioneel niet veel voor, maar toch verdient Carlos Areces een speciale vermelding. Ingehuurd om de personages van Javier Bardem te persifleren, zien we hem achtereenvolgens als een hilarische variant op Anton Chigurgh (‘No Country For Old Men’), het bedlegerige hoofdpersonage uit ‘Mar Adentro’ en de werkloze ex-dokwerker uit ‘Los Lunes Al Sol’. Leuk opnieuw voor wie enigszins vertrouwd is met de films, maar dat is niet de nog groen achter de oren ziende tiener die zich een breuk lachte met ‘Vampires Suck’. Een optreden dat echter niemand – jong, oud, filmkenner en -leek – zal ontgaan, is dat van wijlen Leslie Nielsen: de koning van het genre (zie de ‘The Naked Gun’-worpen) mag hier in een superkort, maar niet onaardig optreden naar zijn rol uit ‘Airplane!’ knipogen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray