Zoeken

Sultanes Del Sur

  • Cinevision.be/nl quoteert Sultanes Del Sur met een 2/5
  • Regisseur: Alejandro Lozano
  • Cast: Tony Dalton, Jordi Mollà, Ana de la Reguera
  • Genre: Actie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Sultanes Del Sur"

Bankovervallen staan meestal garant voor een stevige portie filmpret. Of het nu gaat om tijdloze klassiekers als ‘Dog Day Afternoon’ of vrolijk wegkijkend vertier als ‘Dollars’, ‘Inside Man’ of recentelijk nog ‘The Town’ (en dan vergeten we nog een titel of vijfhonderd), het is veelal genieten van de machinaties waarmee de overvallers al dan niet zonder kleerscheuren met het geld aan de haal proberen gaan. Nadeel is dat er heel veel films over bankovervallen worden gedraaid, waardoor het steeds moeilijker wordt om echt origineel uit de hoek te komen. Kijk maar naar deze Mexicaanse actieprent ‘Sultanes Del Sur’ die uitpuilt van de goede bedoelingen maar uiteindelijk weinig meer doet dan het imiteren van veel sterkere voorbeelden.

De bankoverval in ‘Sultanes Del Sur’ neemt zowat het eerste kwartier van de film in beslag. Leo, Sanchez, Leserio en Monica zijn de durfals van dienst die een Mexicaanse bank overvallen en er met meer dan elf miljoen dollar aan de haal gaan. Dit zonder een schot te lossen zowaar, en ze nemen zelfs de tijd om via de onderhandelaar een taart te bestellen voor een gijzelaar die haar dertiende verjaardag viert. Knap werk. Het viertal verkast daarna naar Buenos Aires waar ze de dollars willen inruilen voor peso’s. Tenminste, dat is de bedoeling, maar het geld wordt tijdens de transactie gestolen door gemaskerde overvallers. En daar is de opdrachtgever van de bankoverval uiteraard niet mee in zijn nopjes. Waardoor het kwartet misdadigers niets anders rest dan op zoek te gaan naar de verdwenen buit.

De bankovervalaftrap is ontegensprekelijk het beste deel van ‘Sultanes Del Sur’. Van zodra het viertal naar Buenos Aires reist, loopt het mis. Regisseur Lozano laat de bezadigde regie van in het begin vallen en filmt een shoot out als een twaalfjarige die de camera onophoudelijk naar de vier windstreken zwiert (en het liefst naar alle vier tegelijk). Het resultaat houdt het midden tussen een hommage aan Michael Mann gezien door de ogen van een aan Parkinson-lijdende Paul Greengrass. Daarnaast imiteert Lozano om de haverklap Quentin Tarantino: zo laat hij zijn personages graag in slow motion lopen (meestal met een Amerikaans muziekje op de klankband). Een ingreep die niets toevoegt aan de prent, en alleen maar toont dat Lozano blijkbaar een fan is van Tarantino’s oeuvre. Een eigen stem krijgt ‘Sultanes Del Sur’ er niet door. Integendeel: dit is een film die vooral bewijst dat zwakke kopiëen van sterke originelen nergens goed voor zijn.

‘Sultanes Del Sur’ werd geschreven door Tony Dalton, die de rol van Carlos vertolkt. Eerder schreef Dalton al de actiekomedie ‘Matando Cabos’ die ook door Alejandro Lozano werd geregisseerd. Een film die bij zijn première in 2004 werd omschreven als het Mexicaanse antwoord op ‘Pulp Fiction’. Originaliteit is dus niet Lozano’s sterkste troef, en we achten de kans alvast klein dat hier in ooit verandering zal in komen.

Wat maakt dat ‘Sultanes Del Sur’ een actiefilm is die enkel interessant is voor de adrenalinejunkie die werkelijk alles (of toch heel veel) wil zien. Wie niet kijkt op een scenariohiaat of tien en al tevreden is met een paar lawaaierige actietaferelen of veelvuldige close ups op een opzichtig decolleté kan deze Mexicaanse Tarantinokopie met weinig risico in de dvd-lader schuiven. En gniffelen om wat moeiteloos de beste one liner uit de film is: “een bankovervaller bedreigen met een celstraf is zoals een prostituée bedreigen met een vibrator”.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray