Zoeken

The Clearing

  • Cinevision.be/nl quoteert The Clearing met een 2/5
  • Regisseur: Pieter-Jan Brugge
  • Cast: Robert Redford, Willem Dafoe, Helen Mirren
  • Genre: Thriller
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 03-11-2004
  • DVD: 16-03-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Clearing"

Wayne Hayes (Robert Redford) is een succesvol zakenman. Hij is getrouwd met Eileen (Helen Mirren), heeft twee kinderen, een luxueuze villa en - last but not least - een maîtresse. Op zekere dag wordt Wayne bij het buiten rijden van z’n huis gekaapt door Arnold Mack (Willem Dafoe), een ontvoerder die naar eigen zeggen een kleine schakel is in een groot complot. In ‘The Clearing’ volgen we tegelijkertijd de tocht die Wayne en Arnold maken naar de ontmoetingsplaats en de spanningen op het thuisfront, waar vrouwlief er alles aan wil doen om haar man terug te krijgen.

Pieter-Jan Brugge, de gevierde producer van onder andere ‘The Pelican Brief’ en ‘The Insider’, levert met dit psychologisch thrillerdrama z’n debuut af als regisseur. Dat hij veel hooi op z’n vork neemt, wordt al snel duidelijk. ‘The Clearing’ bevat namelijk een sterk verkapte structuur, waarin voortdurend met tijd gegoocheld wordt. Haast alle overschakelingen vinden door elkaar plaats en naargelang de film vordert is het zoeken naar de juiste situering. Erg leuk voor een spannende thriller of een zwierige misdaadfilm, maar absoluut ongepast en zelfs storend voor een diepzinnig bedoeld drama. Bovendien is het een inmiddels hopeloos afgezaagde truc om te verdoezelen dat het scenario niet veel voorstelt. Het verhaal sleept maar aan en stevent uiteindelijk doelloos af op een tranerige, erg voorspelbare finale. Wie hoopt om bij ‘The Clearing’ spannende tijden te beleven, komt bedrogen uit. Nergens is er een speur van een thriller waarneembaar, de prent focust zich uitsluitend op de drie hoofdpersonages en probeert hun diepere karakter uitgebreid aan de kijker voor te stellen. Hoezeer Brugge dit ook probeert te doen, hij slaagt er niet in ons enige sympathie voor de vrij eendimensionale personages te doen opwekken.

De vertolkingen zijn verzorgd, maar droogjes. Robert Redford is een oude zeurpiet geworden, terwijl we Willem Dafoe graag nog ietsje verder zagen gaan in z’n acteerwerk. Maar gevangen zitten in een bepaalde, oninteressante rol is natuurlijk de zwaarste last voor een kameleonacteur. Voor de vrouwelijke hoofdrol is er Helen Mirren, die de hele film niets anders doet dan mimiekloos straal voor zich uitkijken. ‘The Clearing’ heeft wel enkele kleine, geslaagde momentjes (de set-up aan het begin van de film deed nog het beste verhopen), maar is al bij al een erg magere bedoening!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray