Zoeken

Sterke Verhalen

  • Cinevision.be/nl quoteert Sterke Verhalen met een 2/5
  • Regisseurs: Teddy Cherim, Kees van Nieuwkerk
  • Cast: Achmed Akkabi, Sallie Harmsen, Manuel Broekman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Sterke Verhalen"

Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk (zoon van Matthijs ‘De Wereld Draait Door’ van Nieuwkerk) hadden nauwelijks een meer toepasselijke titel voor hun debuutprent kunnen kiezen. Geweigerd aan de Amsterdamse filmschool trokken beide vrienden naar metropool Londen, waar ze succesvol een pelliculeopleiding aan de Metropolitan Film School afrondden. Zonder subsidies van het filmfonds en zonder distributeur in steun tekenden ze op hun 22ste al voor een eerste bioscoopworp, ook al noemen ze het zelf een uit de hand gelopen afstudeeropdracht. Een sterk verhaal, inderdaad.

De sterke verhalen waarnaar de titel écht verwijst, zijn evenwel van een heel andere – lees: uitzinnigere – orde. Aftrappen doen we met een aantal jongeren die moeten schuilen voor de regen in een houten huisje. Om de tijd te doden vertellen ze verhalen over andere jongeren aan elkaar. Het sterkste verhaal van allemaal gaat over Dennis, een keurige plattelandsknul met Marokkaanse roots die naar Amsterdam trekt om er te gaan studeren, maar terechtkomt in een wereld die hij zich in zijn stoutste dromen niet had kunnen voorspiegelen. Als onervaren nieuwkomer wordt hij meteen op sleeptouw genomen door een aantal Nederlandse collega-jongeren met de gekste ideeën. Zo overhalen ze hem o.a. om een pinguïn te stelen. De inzet voor Dennis: het hart veroveren van de mooie Sanne. Of zoiets.

Aan het jeugdige enthousiasme van nieuwkomers Cherim en van Nieuwkerk valt niet te tornen. ‘Sterke Verhalen’ is een film gemaakt door, met én voor (bij voorkeur Nederlandse) jongeren, die zich zonder moeite kunnen verplaatsen in de wereld van drugs, drank, seks en feestjes die hier anderhalf uur gecreëerd wordt. En die de legio verwijzingen naar de t(w)eencultuur anno 2010 een juiste plaats kunnen geven. Iedere oudere kijker (en jawel, vanaf pakweg 28 jaar hoor je daar al bij) heeft bijvoorbeeld nood aan ondertiteling wanneer de hilarische buurjongens hun mond opentrekken en een warrig turbotaaltje afsteken. De lol spat er niettemin vanaf, al volstaat het niet om van de prent een instant-klassieker te maken.

De manier waarop het Amsterdamse regisseursduo dit project van nul naar een lange speelfilm vertaalde, verdient dan wel ontzag, maar toch bewijst deze film ook dat brandend filmvuur niet volstaat om een goeie film te maken. ‘Sterke Verhalen’ kreunt namelijk onder houterig acteerwerk (deels te verklaren omdat Cherim en van Nieuwkerk vooral vrienden en kennissen optrommelden om de kosten te drukken, met uitzondering van een paar wél leuk getimede cameo’s van onder andere Halina Reijn en Pierre Bokma) en een rommelig vertelde plot, die op den duur kant noch wal raakt. Dat laatste zou je natuurlijk deels kunnen beschouwen als het opzet van de film (een sterk verhaal behoort immers niet honderd ten honderd logisch en onderbouwd te zijn), maar dat is wel erg gemakkelijk. Wel positief is dat de makers niet in de val trappen door met hun Marokkaanse hoofdpersonage een nieuwe ‘Shouf Shouf Habibi’ te ambiëren. Al is de humor wel afkomstig uit hetzelfde kluchtige lach-of-ik-schiet-moppenhandboek.

We zouden liegen als we ontkennen nu en dan gelachen te hebben, maar finaal maakt dit desondanks erg bewonderenswaardige cinematografische initiatief van twee jonge wolven te weinig indruk om echt uit de band te springen. Maar een puik visitekaartje voor jong entrepreneurschap is het zeker. Zo werden het nog groen achter de oren ziende duo ondertussen al gecontacteerd om Joost Zwagermans bestseller ‘Gimmick!’ – over de Amsterdamse kunstscène in de roerige jaren ’80 – te verfilmen, op basis van een bewerkt scenario van ‘De Helaasheid Der Dingen’-penner Christophe Dierickx. We zeiden toch al dat het sterkste verhaal aan deze film de snelle opmars van Cherim en van Nieuwkerk is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray