Zoeken

The Search For Santa Paws

  • Cinevision.be/nl quoteert The Search For Santa Paws met een 3/5
  • Regisseur: Robert Vince
  • Cast: Madison Pettis, Bonnie Somerville, Wendi McLendon-Covey
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-12-2010
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Search For Santa Paws"

Toen Charles Martin Smith in 1997 ‘Air Bud’ regisseerde had hij wellicht nooit kunnen vermoeden dat hij daarmee het startsein gaf voor een hele serie ‘Buddies’-films, die Disney doorheen de jaren zou uitbrengen. Na vijf avonturen rond de basketballende viervoeter stuurde het Huis van de Muis een in totaal twintigpotige groep kwispelaars achtereenvolgens de lucht (‘Air Buddies’), de sneeuw (‘Snow Buddies’), de ruimte (‘Space Buddies’) en de kerstperiode (‘Santa Buddies’) in. Aan het sprookje van de Disney Buddies wordt ook met ‘The Search For Santa Paws’ een vervolg gebreid, zij het eentje dat zich op de tijdslijn vóór de andere avonturen bevindt.

Dat verklaart meteen ook waarom dit nieuwe prequel-avontuur geen gelukkig weerzien is met bekende golden retrievers als B-Dawg, Budderball of Bartleby. Op het moment dat dit verhaal zich afspeelt, waren ze eenvoudigweg nog niet in the picture. Maar uiteraard voeren de duidelijk op families met kinderen mikkende makers een alternatieve waaier honden op met het blaffende hart op de tong. Al reiken hun aspiraties ditmaal nog een stuk verder. Echo’s naar typische kerstklassiekers als ‘Miracle On 34th Street’ en ‘Annie’ trekken het verhaal breder, misschien zelfs in die mate dat het speuren wordt naar een afgelijnde plot.

Wanneer de Kerstman (Richard Riehle) erachter komt dat één van zijn meest devote supporters, Mr. Hucklebuckle, overleden is, is de goedheilige man zwaar ontzet. Helemaal omdat de speelgoedwinkel van Hucklebuckle nu in handen komt van diens kleinzoon, een accountant met nul komma nul interesse in de speelgoedsector. Reden genoeg voor ome Santa om samen met zijn nieuwbakken vierpoter Paws (een pluchen hond die door een magische kristal tot leven komt) een bezoekje te brengen aan New York. Maar eenmaal gearriveerd in The Big Apple wordt hij aangereden door een taxi, verliest hij Paws uit het oog en zwerft hij over de met kerstverlichting opgesmukte straten met geheugenverlies. Uiteindelijk belandt Santa – hoe verzin je het? – in Hucklebuckle’s shop, waar hij een baantje scoort als... Kerstman!

Ondertussen doet Paws er alles aan om zijn baasje terug te vinden. Bij zijn speurtocht krijgt hij hulp van o.a. de Schotse terriër Haggis, de Hongaarse herdershond Puli en de bulldog T-Money, die hem wegwijs maken doorheen New York. Later raakt hij bevriend met weesjes Quinn en Williamina, die onder toezicht staan van weeshuisdirectrice Mrs. Stout (Wendi McLendon-Covey), van wie je zo zou geloven dat ze de halfzuster van Cruella De Vil is. Het is van levensbelang om Santa en zijn magische kristal zo snel mogelijk te vinden, daar de witbaardige pakjesbezorger zonder dat blinkende medaillon zijn onsterfelijkheid kwijt is.

In het Nederlands werd deze nieuwste Disney Buddies-prent uitgebracht onder de titel ‘Op Zoek Naar De Kerstman’, wat gezien het verloop van het verhaal veel logischer is dan ‘The Search For Santa Paws’. Hoewel het door de wildgroei aan personages nooit helemaal duidelijk wordt wie nu eigenlijk het echte hoofdkarakter is. Maar doet dat er veel toe? Kinderen zullen anderhalf uur lang met een aan de kerstperiode schatplichtige fonkel in de ogen toekijken hoe de parelwitte Paws met zijn magische amulet een hele ruimte oplicht, daarmee niet enkel de harten van de weeskinderen, maar ook die van de kijker veroverend. Wie allergisch is aan honingzoete melocinema zet beter niet de tanden in dit tv-equivalent van een suikerstok, maar gezien ieder kind nu eenmaal graag snoept, mag je er donder op zeggen dat dit stukje kandijcinema perfect in hun (kerst)kraam past.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray