Zoeken

Shrek Forever After

  • Cinevision.be/nl quoteert Shrek Forever After met een 3/5
  • Regisseur: Mike Mitchell
  • Cast: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
  • Genre: Animatie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-12-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Shrek Forever After"

Wie hoog klimt, kan laag vallen. Een spreekwoordelijke waarheid als een koe. En als een ogre. Dreamworks’ vaandeldrager ‘Shrek’ die in 2001 werd binnengehaald als animatie-icoon dat Disney een poepje zou laten ruiken, was bij zijn derde film in 2007 gedegradeerd tot een schim van niet alleen zichzelf, maar ook van wat een goede (animatie)film zou moeten zijn.

Kortom, we zaten niet echt te wachten op de vierde ‘Shrek’-film nu de rek op zijn zachtst gezegd uit de reeks was. Groot was onze verrassing toen bleek dat het met ‘Shrek Forever After’ eigenlijk nog meevalt. De originaliteit van de eerste twee ‘Shrek’-films is nog steeds ver te zoeken, maar het vierde avontuur van Shrek is gelukkig stukken beter dan het foute nummertje drie. Slechter kon alvast niet, dus dat voordeel hadden we al.

Shrek heeft een lange weg afgelegd: van tegen de schenen schoppend moerasmonster tot brave huisvader zowaar. Geen wonder dat de groene jongen met een midlifecrisis zit opgescheept. Hij ziet zijn kroost meer als een last dan een zegen, heeft een hekel aan de routine die zijn leven is binnengeslopen en mist de opwinding uit zijn rebellerende modderbadnemende jaren. Het gaat zelfs zo ver dat hij wenst dat hij nooit geboren was (met dank aan George Bailey voor de inspiratie). Een smeekbede die wordt gehoord door de schurkerige Rumpelstiltskin, die reeds lange tijd zijn zinnen had gezet op het koninkrijk Far, Far Away. De snoodaard laat Shrek een contract ondertekenen waardoor hij zijn geboortedag daadwerkelijk kwijtspeelt. Wat betekent dat koningsdochter Fiona nooit door hem werd gered zodat Rumpelstiltskin zich ongestoord tot koning van het rijk kan kronen. Shrek krijgt door een foutje in het contract precies een dag om de situatie ongedaan te maken, maar dat blijkt niet zo eenvoudig daar Fiona, Donkey en Puss In Boots hun oude makker niet meer herkennen.

De scenaristen hebben het zich niet al te moeilijk gemaakt door de centrale verhaallijn te pikken van Frank Capra’s kerstklassieker ‘It’s A Wonderful Life’. Een verhaallijn die trouwens tot de verbeelding blijft spreken en nog steeds om de haverklap wordt opgediept in films en tv-reeksen. Goed nieuws is alvast dat de scenaristen erin slagen om de verhaalnaden van ‘Shrek The Third’ volledig links te laten liggen, alsof ze zelf ook beschaamd zijn over die vermaledijde derde. Ook het aantal geslaagde grappen ligt vrij hoog: Donkey en Puss In Boots krijgen terug iets meer adem- en speelruimte, en de stem van nieuwkomer Rumpelstiltskin wordt met bravoure vertolkt door Walt Dohrn, die meeschreef aan de verhalen van de vorige twee ‘Shrek’-films. Ook met de vaart zit het snor, zelfs al is het van meet af aan duidelijk welke ‘Wonderful Life’-kronkels uit de scenariohoed komen vallen.

‘Shrek Forever After’ mag dan wel geen écht hoge toppen scheren, het is in elk geval een geslaagde revanche na het gedrocht van drie jaar terug, en al bij al een aanvaardbare afsluiter van het kwartet. Volgens Dreamworks Animation zou dit trouwens de laatste ‘Shrek’-film moeten zijn. We hopen dat ze hun belofte houden, al zal hen dat gezien het alweer wereldwijde grote succes van deze film ongetwijfeld moeilijk vallen. Volledig op zwart Shrek-zaad zitten ze hoe dan ook niet, daar voor volgend jaar de spin-off ‘Puss In Boots’ op het programma staat. Ay ay caramba.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray