Zoeken

Fringe, seizoen 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fringe, seizoen 2 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Brad Anderson
  • Cast: Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 924 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Fringe, seizoen 2 (Blu-ray)"

J.J. Abrams heeft duidelijk zijn lessen getrokken uit ‘Lost’. Waar de sf-profeet de adept van die kijkbuistopper zes seizoenen lang liet gissen naar oplossingen om op het einde van de rit een aantal vragen zelfs volledig onbeantwoord te laten, serveert hij fans van ‘Fringe’ reeds vanaf de tweede reeks – waar we, gelet op de cliffhanger van seizoen één, erg naar uitkeken – de nodige antwoorden. Zij het niet zonder een boel nieuwe vragen op te werpen, dat spreekt. Maar wie zich als een vis in het water voelt in Abrams’ universum verwacht nu eenmaal niets anders.

Het geweldige seizoensslot van de vorige jaargang krijgt een waardige follow-up met de sterke openingsepisode ‘A New Day In The Old Town’, waarin Olivia terugkeert uit het parallelle universum en de voornaamste antagonisten van dit 22 afleveringen tellende tweede seizoen worden geïntroduceerd: de zogenaamde shapeshifters. Wie verwacht dat het verhaal zich episode na episode verder zal vertakken, ontdekt echter al gauw dat Abrams en diens wapenbroeders Roberto Orci en Alex Kurtzman (met wie J.J. een paar jaar geleden de ‘Star Trek’-franchise nieuwe zuurstof inblies) meteen na die veelbelovende start gas terugnemen om in eenzelfde aanloop als in het vorige seizoen te hervallen: inwisselbare ‘monster van de week’-mysteries, die het overkoepelende verhaal tijdelijk on hold zetten.

Het helpt ook niet dat de informatie met betrekking tot die main storyline aan een slakkengangetje vrijgegeven wordt en dat er – zeker in de beginfase – weinig mee wordt aangevangen. Maar zoals wel vaker bij Abrams-series (zie eveneens ‘Lost’ en ‘Alias’, wat ook een groeiertje was) wordt de geduldige doorbijter beloond. Die trage aanloop blijkt immers noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van de plot. Het zal de fans allerminst verbazen dat niets is wat het lijkt en dat de mythologie van de reeks aan het eind (bij de sublieme dubbelaflevering die je alweer doet watertanden naar de volgende jaargang) alweer op zijn kop wordt gezet.

Op het eind kan je dan ook niet anders dan toegeven dat Abrams zijn geniale kaarten anders geschud heeft, maar evengoed een royal flush scoort met een seizoen waarin achteraf bekeken zoveel gebeurd is dat je onmogelijk de vinger kan leggen op wat je nu het meest van al in de ban hield: de ‘strijd’ tussen de wereld die we kennen en een parallelle wereld, de achtergrondinfo over de drie protagonisten, die hen elk (en dan in het bijzonder Peter en Walter) in een ander daglicht plaatsen, of de subplot rond Massive Dynamic-CEO Willam Bell – niet in het minst omdat die rol geweldig neergezet wordt door Leonard Nimoy.

Voor de twijfelaars: ‘Fringe’ is dus van een volledig andere orde dan ‘The X-Files’ en godzijdank nemen Abrams en co zich ook lang niet zo ernstig. Het moet in de eerste plaats entertainment blijven, en dat lijkt de ‘Lost’-schepper met deze moderne variant op ‘The Twilight Zone’ meer te beseffen dan ooit tevoren. Gedaanteverwisselaars, ingevroren hoofden, wezens die zich in je buik nestelen en mensen die voor je ogen in as opgaan, je mag het allemaal niet té ernstig nemen. De acteurs hebben dat eveneens goed begrepen: waar Anna Torv in jaargang één nog iets te veel op zoek moest naar haar eigen personage en John Noble zich nu en dan te ‘vestrooide professor’-achtig gedroeg, zitten hun vertolkingen er deze keer pal op. Ze duwen de tong tegen de wang wanneer het kan, maar leggen tegelijk voldoende raadselachtigheid in hun spel om de kijker voortdurend alert te houden. Een groeiserie noemden we ‘Fringe’ na het eerste seizoen. Het tweede onderschrijft dat. De embryo is ondertussen een foetus geworden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray