Zoeken

Cornered! (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cornered! (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Daniel Maze
  • Cast: Steve Guttenberg, James Duval, Elizabeth Nicole
  • Genre: Horror
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-12-2010
  • Distributeur DVD: MAZEfilms
Bekijk de cover van de film "Cornered! (Blu-ray)"

Een Vlaams- of Nederlandsklinkende familienaam hoeft geen beletsel te zijn om voet aan Hollywoodwal te krijgen. Vraag het maar aan Paul Verhoeven. Toch bekt een naam als Moerenhout (of Van Varenberg) niet echt vlot over de grote plas. Dilbeekenaar Daniel Moerenhout omzeilde het uitspraakprobleem door voor het pseudoniem Daniel Maze te kiezen. En wist onder die naam in L.A. zijn speelfilmdebuut ‘Cornered!’ te draaien. Een mooie prestatie, al is hij geenszins de eerste Vlaming die in Hollywood ‘action’ mag roepen. Jan Verheyen ging hem voor met het in de vergeethoek geraakte ‘The Little Death’ en de in de States wonende Kortrijkzaan Carl Colpaert heeft er inmiddels acht films gedraaid.

Moerenhouts/Mazes echte roots liggen in de muziekwereld. In de jaren negentig verdiende hij zijn brood als dj en als producer voor enkele succesvolle Belgische dance acts zoals Scoop. In 2004 richtte hij het productiehuis MAZEfilms op, waarmee hij aanvankelijk reclamefilms en videoclips produceerde. In 2005 draaide hij de kortfilm ‘Eli’ en een paar jaar later was hij klaar voor het grotere werk. Hij schreef het uitgangspunt voor een horrorfilm over een seriemoordenaar in een buurtwinkel, goot het met de hulp van de Brit Darrin Grimwood in een volwaardig scenario en wist zijn project volledig te financieren met Vlaams privégeld. Waarop Moerenhout in L.A. neerstreek op zoek naar een producer waarmee hij het scenario kon verfilmen. De geschikte persoon bleek Alan Noel Vega te zijn, die al een aardig cv kon voorleggen, niet alleen als producer, maar ook als onder meer stuntcoördinator.

Het decor van ‘Cornered!’ is een groezelige buurtwinkel, geleid door de latino Steve (Eduardo Antonio Garcia). Na sluitingsuren blijft hij veel met het personeel in zijn kantoor naast de winkel voor een pokeravond. Deelnemers zijn de winkelbediende ‘Donut’ Donny, de drugsverslaafde kassier Jimmy (James Duval), de volslanke en met telefoonseks wat bijverdienende ‘Moaning’ Mona en Jess, die om de eindjes aan elkaar te knopen ook af en toe wat dingen doet met haar lichaam die niet echt door de bijbel goedgekeurd zijn. Dit vijftal komt in het vizier van een seriemoordenaar die al geruime tijd de buurt onveilig maakt en steevast toeslaat in supermarkten. Het resultaat is een kat-en-muisspel tussen de vijf potentiële prooien en hun belager, en de vraag is natuurlijk wie uiteindelijk het slimst/sterkst/snelst blijkt te zijn.

‘Cornered!’ kan je bezwaarlijk een tegen de ribben klevende film noemen. Daarvoor vist Maze teveel in een vijver die uitpuilt van tal van andere gelijkaardige lowbudget-horrorfilmpjes. Toch onderscheidt ‘Cornered!’ zich op een manier die ironisch genoeg zowel voor- als nadelig uitdraait. Positief is dat Maze zich niet beperkt tot het fantasieloos aaneenrijgen van slasherscènes. Hij schrikt er niet voor terug om de speelduur te vullen met babbelscènes waarmee hij vooral de personages wil uitdiepen. Scènes die op zich niets te maken hebben met de centrale verhaallijn, maar toch aantonen dat Maze affiniteit heeft met verhalen vertellen en filmmaken (en met het creepy in beeld brengen van kakkerlakken). Nadeel (zeker voor de echte horrorverslindende cinefiel) is dan weer dat Maze ontzettend spaarzaam omspringt met het bloedvergieten. Het duurt een half uur voor er een slachtoffer valt en het blijft wachten tot de laatste tien minuten vooraleer hij met een echt money shot voor de dag komt. 

Een films met ups en downs dus (en met Steve Guttenberg!), deze ‘Cornered!’ die zich eerder als sympathiek dan als gruwelijk laat omschrijven. Een niet evident verdict voor een film met als tagline ‘Face The Evil’. MAZEfilms is trouwens niet van plan om het bij één film te houden en is momenteel begonnen aan de preproductie van een lange versie van ‘Eli’ die volgend jaar zal worden gedraaid.

Extra’s (Blu-ray): MAZEfilms superviseerde ook de extra’s, met daarin een korte making of met nogal wat wierookzwaaiende sound bytes. Interessanter is dan weer een in een komische raamvertelling ingebed interview met de cineast die uitgebreid uit de doeken doet hoe het project tot stand is gekomen en hoe hij erin slaagde een jongensdroom waar te maken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray