Zoeken

Aspe, seizoen 6

  • Cinevision.be/nl quoteert Aspe, seizoen 6 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Marc Willems
  • Cast: Herbert Flack, Ludo Hoogmartens, Maaike Cafmeyer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-12-2010
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Aspe, seizoen 6"

Vraag aan honderd Vlamingen wat hun favoriete tv-policier aller tijden is en de kans is erg groot dat ‘Heterdaad’, ‘Flikken’ en ‘Witse’ de plaatsen op het ereschavot onder hun gedrieën verdelen. Geen idee hoe het komt, maar wanneer het op Vlaamse flikkenfictie aankomt, heeft de VRT (nu Eén) altijd al een streepje voor gehad. Dat terwijl VTM nu toch ook reeds enkele jaren puike series in zijn programma-aanbod heeft, die uit krek dezelfde vijver vissen als voornoemde op zondagavond hoge toppen scherende reeksen.

Anderhalf miljoen kijkers hebben VTM-agenten nog nooit getrokken, maar wie in het tv-hoogseizoen op de eerste weekdag afstemt op de commerciële zender, waar ze het blauw blijkbaar met regelmaat op maandag de straat op sturen, komt uit bij – afhankelijk van de periode van het jaar – ‘Zone Stad’, ‘Code 37’ of ‘Aspe’ en ontdekt series die in weinig (zeg maar gerust: niks) moeten onderdoen voor de misdaadkanonnen van de openbare omroep. Die in tegenstelling tot die van de VTM allemaal al van het scherm verdwenen zijn of aankijken tegen hun laatste seizoen. Een machtswissel dringt zich met andere woorden op, want ook al halen ‘Aspe’ en co met moeite een miljoen kijkers, je merkt toch dat er met elk seizoen nieuwe zieltjes gewonnen worden.

In het geval van ‘Aspe’ is dat alvast zeer terecht, want het niveau van de scenario’s is de laatste jaren fiks de hoogte ingegaan. Al maken de schrijvers wellicht dankbaar gebruik van de vele castwissels die seizoenen vijf en zes kenmerkten (Pieters partner in seizoen vijf was op het einde van de serie alweer verdwenen en ook Matthias Coppens verklaarde de reeks vaarwel te zullen zeggen), waardoor een continue frisse wind verzekerd blijft. Want elk vertrek betekent in tv-serieland een introductie. In zijn zesde jaargang verwelkomt ‘Aspe’ zelfs twee nieuwelingen, die elk waardige vervangers blijken: Ludo Hoogmartens is een uitstekende keuze om aan Pieters nieuwe partner Rob De Maegd gestalte te geven, en ook Adriaan Van Den Hoof verbaast als computerwizard Tom (Neels’ nieuwe collega), die zich direct bewijst door belangrijk bewijsmateriaal tevoorschijn te toveren en zo de oplossing van de slopende slotcase op een presenteerbladje aanreikt.

Een slotmysterie, dat, zoals de rage in policierland het wil, opgediend wordt in een dubbelaflevering met langspeelfilmallures – zie ook ‘Code 37’ en ‘Vermist’ bijvoorbeeld. Niettemin werkt de 50 minuten-format nog het best, wat ook beklemtoond wordt door de nogal mager uitgevallen twee slotepisodes. Al kan dat ook te wijten zijn aan de volledig van de pot gerukte scriptwendingen en de zeer irritante vertolking van Benny Claessens. Het is overigens niet de enige keer dat serie zes van ‘Aspe’ een scheve schaats rijdt. Ook de zijplot rond Robs tienerdochter, die in haar vrije uurtjes klusjes opknapt voor een drugsdealer, is een slag in het water en de romance tussen Mitch en Kim, de dochter van forensisch patholoog Vanmaele, blijft te oppervlakkig in verhouding tot de schermtijd die de makers ervoor uittrekken.

Maar goed, als op een totaal van dertien episodes minstens driekwart zeer goed is en de rest op zijn slechtst zelfs nog middelmatig, dan heb je geen reden tot klagen. Herbert Flack blijft nog altijd een plezier om bezig te zien als eigengereide flik, die het vaak bij het rechte eind blijkt te hebben. En ook Maaike Cafmeyer bewijst zich weer eens een uitstekende actrice. Goed nieuws overigens voor de fans van deze Brugse diender: momenteel zijn de opnames van een zevende seizoen al volop aan de gang, terwijl VTM ook reeds zijn goedkeuring voor een achtste heeft gegeven. Daar drinken we graag een Duveltje op.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray