Zoeken

Step Up 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Step Up 3 (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jon M. Chu
  • Cast: Rick Malambri, Sharni Vinson, Adam G. Sevani
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Step Up 3 (Blu-ray)"

Danscinema mag dan een superpopulair subgenre zijn in het hedendaagse pelliculeaanbod, nieuw is het geenszins. Integendeel, vanaf het moment dat filmkijken naast uitsluitend een visuele ook een auditieve ervaring werd – zo ergens eind jaren ’20-begin jaren ’30 – zijn al sporen van films terug te vinden die zich als dansfilms laten omschrijven. Werd het genre destijds echter gedragen door sterren als Fred Astaire, Ginger Rogers en Gene Kelly, dan is het acteerwerk ruim een halve eeuw later van geheel ondergeschikt belang. Het enige wat er vandaag de dag nog toedoet, zijn de hippe moves van een sexy cast, die eerder op basis van fotoalbums dan van screentests lijkt samengesteld.

Niet anders is het bij ‘Step Up 3’, de new kid in town in het dansgenre, maar op het eerste zicht onderling inwisselbaar met films als ‘Take The Lead’, ‘Make It Happen’, ‘How She Move’, ‘Honey’, ‘StreetDance’ en uiteraard zijn twee voorgangers. De plot lijdt naar goede gewoonte aan anorexia en dient een aantal aantrekkelijke youngsters op, die hun meest zwierige heupbewegingen mogen bovenhalen in het licht van een nakend tornooi, waarmee een pak duiten te winnen valt. Die zouden hoofdkarakter Luke (Rick Malambri) goed van pas komen om zijn dansbasis – een desolaat warenhuis dat onderdak biedt aan tal van straatdansers – te redden van een financieel bankroet.

De opdracht van Luke is dus erg simpel: hij moet op zoek naar talent uit de ondergrondse dansscène om zijn crew, die opereren onder de naam The House Of Pirates, te versterken. De World Jam-match biedt zijn ‘club’ immers de enige kans op voortbestaan, maar daarvoor moeten ze wel hun grootste concurrenten, The House Of Samurai, verslaan. Wanneer Luke gadeslaat hoe Mousse (Adam G. Sevani, je kent ‘m vast wel uit ‘Step Up 2’), die naar New York gereisd is om een ingenieursstudie te volgen, maar toch weer in de richting van zijn passie gedreven wordt, tijdens een straatdansduel een lid van de Samurai’s het nakijken geeft, besluit hij hem op te nemen in zijn rangen. Ook de sexy Natalie (Sharni Vinson) springt Luke in het oog, een mooie meid die over de juiste bewegingen, maar helaas ook over een geheime agenda beschikt. Wanneer komt de booty shakende aap uit de mouw?

Romantische verwikkelingen, botsende ego’s en ‘verrassende’ onthullingen die zelfs de eerste afvaller van ‘Het Zesde Zintuig’ zou kunnen voorspellen, moeten het desondanks voorspelbare verhaaltje wat extra kruiden, maar toch wil je bijna twee uur lang naar het peper- en zoutvat grijpen. ‘Step Up 3’ is net als zijn vele hedendaagse soortgenoten smaakloze cinema zonder weerhaakjes, één lange videoclip die aansluit op wat de MTV- en TMF-doelgroep verwacht gade te slaan. Wat danschoreografieën betreft, kent Jon Chu zijn gelijke niet, maar het maakt van hem nog géén goeie regisseur. Niemand die zal kunnen beweren dat het heupwiegwerk in ‘Step Up 3’ steken laat vallen, maar wat heb je eraan als de karakters je ijskoud laten?

Al mogen we niet té streng zijn voor Chu en de zijnen, want ‘Step Up 3’ is wel de eerste in een lange rij danshits die tenminste probeert uit de band te springen. Met een fraaie referentie aan het adres van iconen Astaire en Rogers bijvoorbeeld (al wordt er wel cheek to cheek gedanst op een blitsere remix van een door hen gebruikt deuntje, maar alla). En met echo’s naar klassieke Hollywoodvertelsels als ‘Oliver Twist’ (Luke is een moderne Fagin met zijn tehuis voor straatdansers) en ‘West Side Story’ (twee clans die hun rivaliteit met muzikale beats uiten). Maar helaas ook met een verdoken reclamecampagne voor Nike, wier Limited Edition Gun Metal Dunks (een schoen!) haast meer aandacht krijgt dan eender welk castlid. En met een klankband vol David Guetta-hits. Toch vooral berekend entertainment dus, dat enkel de meest toegewijde danscinema-adepten zal inpakken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray