Zoeken

Rambo: Extended Cut (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Rambo: Extended Cut (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Sylvester Stallone
  • Cast: Sylvester Stallone, Julie Benz, Paul Schulze
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Rambo: Extended Cut (Blu-ray)"

Het is even schrikken wanneer ‘Rambo’ – het vierde en laatste deel in de franchise – van wal steekt: echte journaalbeelden van de Birmese genocide wekken de suggestie dat het Stallone menens is dit keer. Zou de spierbundel met Italiaanse roots dan werkelijk iets te vertellen hebben over een problematiek die maar weinig in de (lokale) media aan bod komt, of zoekt hij louter een excuus om zoveel mogelijk bloedvergieten aan op te hangen?

Als je Sly erover aan de tand zou voelen, neigt zijn antwoord ongetwijfeld naar het eerste, maar wie naar deze nu al gedateerde – deze prent ademt als geen ander de jaren ’80 sfeer van kitsch en bombast uit – actieprent kijkt, kan niet anders dan besluiten dat Stallone louter een kapstok zocht om zijn ultragewelddadige scènes aan op te hangen. Nochtans, wanneer de epische ‘First Blood’-song ‘It’s A Long Road’ tijdens de begingeneriek in instrumentale versie uit de boksen knalt, word je nog even bevangen door een gevoel van nostalgie. Helaas ruimt dat al gauw plaats wanneer Mr. Expendable in beeld verschijnt. Sly mag dan goed geconserveerd zijn, hij heeft nog maar weinig van de held die hij vroeger was. Hij zet Rambo anno 2008 neer als een zwijgzame krijger in disguise, die vooral via slecht geacteerd fronswerk zijn emoties kenbaar tracht te maken.

Maar ach, wie geeft er om wie Rambo precies is of hoe hij geëvolueerd is? Stallone, die net als bij ‘Rocky Balboa’ ook het regiestoeltje claimde, mag dan immers de pretentie hebben om een diepere boodschap in zijn actiespektakel te injecteren, wanneer puntje bij paaltje komt, overstijgt hij nergens het niveau van een potsierlijk knalfestijn. Maar wel een knalfestijn dat met oog voor detail (en gruwel) in beeld is gezet.

In ‘Rambo’ zetelen twee pièces de resistance. In de eerste zien we hoe een bataljon Birmese soldaten nogal brutaal tekeer gaat tegen onschuldige inboorlingen, in de tweede mag het titelpersonage zelf de wapens ter hand nemen. In die twee scènes wijkt de voormalige superster af van de huidige Hollywoodnorm om geweld in actiefilms met een soort cartoonuitstraling in te blikken. Nergens schuwt Stallone de gruwel en zonder blikken of blozen toont hij hoe kinderen aan flarden worden gemaaid, hoe mensen gescheiden worden van hun ledematen, hoe een strottenhoofd uit iemands keel gerukt kan worden met één enkele beweging en hoe je het efficiëntst een jeepchauffeur aan gort schiet. En dit is nog maar een bloemlezing.

‘Rambo’ is op geen enkel moment écht beklijvend, maar de liefhebber van de hedendaagse torture porn zal zich met andere woorden wel kunnen vergapen aan de waaier brutaliteiten die Sly voor hen in petto heeft. En die fan zit met deze extended cut meer dan goed, want met 15 minuten extra materiaal wordt het er alleen maar bloederiger op. De jaren tachtig zijn terug, voor eventjes toch.

Extra’s (Blu-ray): als je niet echt kickt op geweldorgieën heeft deze langere cut weinig voor je te bieden. ’t Is niet dat je plots van enige karakteruitdieping gewag kan maken. Maar toch is deze hernieuwde Blu-ray-release wel de moeite, en dan in het bijzonder vanwege zijn ruim tweeënhalfuur durend bonusmateriaal. Tal van featurettes gunnen ons een blik achter de schermen van deze terugkeer naar één van de meest iconische actiepersonages van de eighties en aan de hand van een productiedagboek (met als toepasselijke titel ‘To Hell And Back’) worden de opnames helder gereconstrueerd. Zowaar een stuk interessanter dan de film zelf.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray