Zoeken

The Mentalist, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mentalist, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Chris Long
  • Cast: Simon Baker, Robin Tunney, Amanda Righetti
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 820 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-12-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Mentalist, seizoen 2"

‘Prison Break’, ‘Damages’, ‘Lost’, ‘Dexter’, de voorbeelden van tv-series die hun beste kruit al bij hun eerste seizoen verschoten hebben, zijn legio. Waarmee we uiteraard niet willen zeggen dat elke reeks met een instant-klassieker als eerste seizoen geen uitstekende vervolgjaargangen kan voorleggen, alleen zijn de verwachtingen die door een subliem startseizoen gecreëerd worden vaak zo hoog dat het tweede bijna automatisch de duimen moet leggen. Het kan echter ook andersom – zo bewijst ‘The Mentalist’.

Je hoeft niet over een zesde zintuig te beschikken om door te hebben dat deze politiereeks met Simon Baker – ook wel de George Clooney van het kleine scherm genoemd – het meer dan één jaar zou uitzingen. De kijkcijfers situeerden zich dan wel niet in de regionen van de echt grote jongens à la ‘24’ of ‘Lost’, maar met een gemiddelde van 350.000 kijkers en een marktaandeel van om en bij de vijftien procent presteerde deze uit de States overgewaaide hype bij zijn eerste doortocht op de Belgische televisie (VT4) zeker boven verwachting. Ook de 1,1 miljoen toeschouwers in Nederland voldeden ruim en gaven zelfs de slechtste verstaanders te kennen dat een follow-up niet uit kon blijven.

Nochtans behoort ‘The Mentalist’ niet tot het rijtje tv-reeksen die er bij hun eerste seizoen meteen pal op zaten. Op zijn best was dat eerste seizoen genietbare wegkijktelevisie, en dan in het bijzonder dankzij de charismatische vertolking van Baker. Hij geeft gestalte aan ex-oplichter Patrick Jane, die zijn messcherpe observatieskills niet langer ten dienste stelt van persoonlijk winstbejag (hij verdiende de kost als bekend tv-medium, maar gaf later toe die paranormale gaven gefaket te hebben), maar van het California Bureau of Investigation, kortweg CBI. Daar werkt hij samen met – of beter: onder – de vastberaden Teresa Lisbon (Robin Tunney). Waren de twee protagonisten in de eerste jaargang nog schakels in een weliswaar goed geolied speurraderwerk, dan spendeert dit tweede seizoen heel wat meer aandacht aan hun psyche – waardoor we ook nauwer bij hen betrokken raken. We zien hoe Teresa alsmaar meer vertrouwen krijgt in Patricks fingerspitzengefühl, terwijl Patrick op zijn beurt meer appreciatie losweekt bij collega’s, niet in het minst omdat ook zijn gebreken aan de oppervlakte komen. Hij is geen betweterige blaaskaak (zoals hij in reeks één wel eens werd opgevoerd), maar een man die een trauma verwerkt.

Een trauma dat veroorzaakt is door seriemoordenaar Red John, die Patricks vrouw en kind het hoekje om hielp. Bij aanvang van seizoen twee worden Patrick en Teresa van Red Johns zaak gehaald. Ze hebben hem nog steeds niet kunnen inrekenen, maar hun oversten oordelen dat ze te nauw bij de zaak betrokken zijn geraakt. Maar zoals elke goeie speurder blijft het duo naast hun gewone cases (er zit buiten de Red John-zaak andermaal geen enkele rode draad in de afleveringen, die perfect los van elkaar bekeken kunnen worden) toch aanwijzingen verzamelen in de hoop ooit de killer van Patricks familie (en uiteraard zoveel andere families) te kunnen klissen. Wat leidt tot een spannende slotaflevering, die ons – in tegenstelling tot de eerste seizoensfinale – wél doet watertanden naar meer.

Het is dan ook te hopen dat Red John niet al te snel ingerekend wordt, want net nu we deze moderne variant op Columbo (met zijn klassieke maatpaklook lijkt Patrick Jane wel de achterneef van de door Peter Falk vertolkte speurneus) in ons hart zijn gaan sluiten, willen we hem graag nog een tijdje langer aan het werk zien. De kans dat een seizoen van ‘The Mentalist’ ooit het niveau haalt van pakweg een ‘Damages’ of ‘Dexter’ is wellicht klein, maar deze niettemin vermakelijke, uit 23 episodes bestaande breinpuzzel staat vanaf heden wel voor een gelijkaardige uitdaging: verwachtingen inlossen. Op naar seizoen drie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray