Zoeken

Closer

  • Cinevision.be/nl quoteert Closer met een 2/5
  • Regisseur: Mike Nichols
  • Cast: Natalie Portman, Jude Law, Julia Roberts
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 19-01-2005
  • DVD: 02-06-2005
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Closer"

‘Closer’, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van scenarist Patrick Marber, is het nieuwste relatiedrama van genrespecialist Mike Nichols, die in het verleden furore maakte met onder andere z’n spraakmakende debuut ‘Who’s Afraid Of Virginia Woolf?’ of ‘The Graduate’, waarvoor hij zelfs de Oscar voor beste regisseur in ontvangst mocht nemen.

In ‘Closer’ maken we kennis met vier personages: de mislukte schrijver en journalist Dan (Jude Law), z’n goedlachs en mysterieus liefje Alice (Natalie Portman), de succesvolle en eenzame fotografe Anna (Julia Roberts) en de geile dermatoloog Larry (Clive Owen). Als Dan verliefd wordt op Anna, maar deze niet dreigt in te gaan op zijn avances, betrekt hij Larry in het gebeuren via een seksgetinte chatsessie, waarin Dan zich voordoet als een wellustige Anna. Wanneer Anna en Larry effectief een relatie beginnen en Alice achter Dans ware gevoelens komt, betekent dit de start van een merkwaardige vierhoeksverhouding.

Wat meteen opvalt in ‘Closer’ zijn de hypergestileerde en erudiete dialogen, die de verschillende hoofdpersonages met elkaar voeren. Dan mag Marber zich nog zo uitgesloofd hebben om de meest complexe zinsconstructies en dito boodschappen in z’n scenario te vervatten, net door die ietwat hoogdravende aanpak voelt het geheel aan als één grote leugen. Haast zo fake als de vier protagonisten, die hopeloos ongeloofwaardige karakterontwikkelingen ondergaan en de meest onrealistische beslissingen nemen. Jammer dat Nichols, die nochtans uitpakt met een visueel attractieve regie, hierdoor niet de nodige emoties bij het publiek weet los te maken.

Julia Roberts valt naar goede gewoonte door de mand en bewijst eens te meer dat een echte acteursrol niet tot haar capaciteiten behoort. Jude Law en Clive Owen leveren op hun beurt goede acteerprestaties af, maar ze laten geen blijvende indruk na. Wie dat wel doet is Natalie Portman. De amper 23-jarige actrice schitterde onlangs nog in het onterecht genegeerde ‘Garden State’ en ook hier zet ze weer een verbluffende vertolking neer. ‘Closer’ heeft beslist goeie momenten - de chatsessie, de ziekenhuisscène - maar deze zijn te schaars om van een goede film te gewagen. Uiteindelijk zijn het toch de afstandelijke dialogen die deze prent de das omdoen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray