Zoeken

Easy A

  • Cinevision.be/nl quoteert Easy A met een 4/5
  • Regisseur: Will Gluck
  • Cast: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-06-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Easy A"

Als je Alexander Payne zou vragen om een ode te brengen aan het oeuvre van John Hughes is de kans groot dat het resultaat er net als ‘Easy A’ zou uitzien. Wat meteen verklaart waarom deze tegelijk messcherpe én levensechte tienerkomedie zich laat samenvatten als een kruisbestuiving tussen ‘Election’ en ‘Ferris Bueller’s Day Off’. De eerste legde op satirische wijze het raderwerk in een high school bloot, de tweede liet ons kennismaken met de coolste tiener sinds mensenheugenis. Krek twee dingen die ‘Easy A’ ook doet.

Want vergis je niet: Olive Penderghast (Emma Stone) mag dan al de schijn vertonen een voorbeeldstudente te zijn, ze ontpopt zich in geen tijd tot een zowel sexy, slimme als sluwe vamp, die op haar eigen manier het middelbare schoolbestaan op de korrel neemt. Een imago waarnaar ze evenwel niet op zoek was, maar dat ze zich per toeval op de hals heeft gehaald. Wanneer ze door vriendin Rhiannon (Alyson Michalka uit ‘Bandslam’) uitgenodigd wordt om op weekend te gaan, staat Olive daar niet meteen voor te springen. Maar omdat je dat nu eenmaal niet vlakaf tegen je BFF (voor wie niet vertrouwd is met tienerafkortingen: best friend forever) zegt, verzint ze een smoes, een zogenaamde date met een sexy kerel, waar ze evenwel niet al te veel over kan vertellen. Hij bestaat immers niet.

Een leugentje om bestwil dus, dat de dag na het weekend echter begint te escaleren. Rhiannon wil immers alle details van Olive’s date weten, wat grosso modo neerkomt op de vraag of ze ‘het’ gedaan heeft. Omdat ze het beu is dat haar vriendin altijd op haar ‘voorloopt’ en dit haar kans is om ook eens een keertje de coole chick te zijn, antwoordt ze bevestigend. Maar wat Rhiannon en Olive niet weten, is dat hun conversatie afgeluisterd wordt door godsdienstfreak Marianne (Amanda Bynes), die de roddelmachine direct in gang steekt. Plots is Olive de slet van de school. Eerst wil ze gauw van die rol af, maar wanneer Olive merkt dat ze daarmee een zeker aanzien geniet, wentelt ze zich graag in haar succes. Maar, zoals tienerfilms wel vaker stellen, de weg naar succes is niet gelijk aan die naar geluk.

Regisseur Will Gluck en scenarist Bert V. Royal hebben, zoals het een coming of age-comedy betaamt, hun verhaal van een duidelijke moraal voorzien, maar in tegenstelling tot bij veel andere Amerikaanse humorhits wordt die er allerminst met de voorhamer ingeramd. Au contraire, ze zit subtiel verweven tussen de intelligente sociale commentaar op het huidige middelbare schoolleven (en bij uitbreiding de hele jongerencultuur) en de vele verwijzingen naar romantische komedies uit de jaren ’80 als ‘Say Anything’, ‘Can’t Buy Me Love’ of ‘Pretty In Pink’ – kortom, nostalgische cinema voor al wie toen jong was. En al wie het nu nog altijd wil zijn. Maar daarmee is nog niet alles over het script gezegd. Ook bouwen Gluck en Royal een brug naar het bekende verhaal van ‘The Scarlett Letter’, waarin het hoofdpersonage ook als slet van het dorp aangewezen werd en gebrandmerkt werd met een rode A op d’r kleren. Het is niet toevallig dat Olive dit boek in haar lessen Engels voor de kiezen krijgt en dat ze na alle perikelen die haar pad kruisen zelf ook zo’n A opspeldt.

‘Juno’ – nog zo’n clevere comedy die teen angst met tonnen humor wist te vatten – kreeg destijds de commentaar te artificieel te zijn en het kan dat ook ‘Easy A’ die kritiek te wachten staat. Maar net als bij de Jason Reitman-parel injecteren de acteurs het geheel met flink wat naturel. Emma Stone is fabuleus als Ferris Buellers feminiene evenknie (ze praat, net als Hughes’ tienerheld, tegen de kijker, aan wie ze via haar webcam het relaas in flashbackvorm uit de doeken doet), maar ook de bijrollen zijn sterk ingevuld door onder meer Thomas Haden Church als haar favoriete leerkracht (en meteen ook de onze!), Amanda Bynes als wandelende kuisheidsgordel én Stanley Tucci en Patricia Clarkson als het ouderpaar dat iedere tiener zich kan wensen. De perfecte antidote kortom voor al die puberale hormonencinema die Hollywood wel eens met een tienerfilm verwart. Een A+.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray